ßßß
Dokonałam dziś "odkrycia" ;-) Okazuje się, że tuż obok mojej pracy znajduje się fantastyczny sklep z pieczywem :-) Przyznam, że miałam spory problem, żeby zdecydować się tylko na niektóre specjały, a wybór tam jest niesamowity! Na słodko, na słono, na pikantnie... do wyboru, do koloru... a zapach... mmm... A najlepsze w tym wszystkim jest to, że ja to miejsce mijam codziennie, nawet dwukrotnie, tylko że z perspektywy samochodu przemykającego ulicą jest ono prawie niezauważalne... Kupiłam pewnie jak zwykle trochę za dużo, a teraz opycham się nieziemskim wprost chlebem żytnim z orzechami i suszonymi śliwkami... i czekam na opinię mojego męża, na temat tych moich zakupów ;-)A póki co w natarciu pizza - tak trochę inna, bo sezamowa :-) w czasach studenckich często zamawialiśmy pizzę na sezamowym spodzie, ale tamta była na cieście drożdżowym. Moja jest bez drożdży, przez co jest jeszcze bardziej wyjątkowa w smaku :-) no i robi się ją szybciej, bo nie musi wyrastać ;-) Spróbujcie, myślę że warto :-)SKŁADNIKINa podpłomyk:1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki wodyszczypta soli2 łyżki sezamu1 łyżka oleju (najlepiej z prażonych orzechów włoskich - idealnie komponuje się z sezamem)Dodatkowo:3 plastry ananasa z puszki1/4 papryki czerwonej4 plastry szynki120 g mozzarelli2 łyżki ketchupuMąkę mieszamy z solą i sezamem, dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, a następnie wykładamy nim dno formy do pizzy (posypcie je obficie mąką, inaczej pizza przyklei się :-( ) i pieczemy przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Plastry ananasa kroimy na cztery części każdy, paprykę w paski, szynkę w kostkę, a mozzarellę w plastry - oczywiście to taka moja sugestia, bo możecie sobie to nadzienie pokroić zupełnie dowolnie :-). Podpieczony spód smarujemy ketchupem i układamy pokrojone składniki. Pieczemy 12 - 15 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy głównie od tego jak bardzo chcecie mieć rozpuszczoną i przypieczoną mozzarellę). I gotowe! Prawda, że szybko?
P.S.To jest proporcja na małą pizzę, ja piekłam w blaszce o średnicy 25 cm.