Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
biszkopty 24 sztuk
woda 0,5 szklanek
cukier 150 gramów
żelatyna 1,5 łyżek stołowych
likier 50 mililitrów
woda - przegotowana 50 mililitrów
śmietana kremówka 1 szklanek
serek waniliowy 600 gramów
orzechy włoskie - mielone 80 gramów
truskawki 500 gramówWykonanie:Oczyszczone
truskawki osączyć, zbyt duże pokroić, część odłożyć do dekoracji. Zagotować
wodę z
cukrem, zdjąć z ognia, dodać
żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Dno i ścianki tortownicy wyłożyć
biszkoptami namoczonymi w
likierze wymieszanym pół na pół z przegotowaną ostudzona
wodą. Schłodzoną
śmietanę ubić.
Serki połączyć z
orzechami i jeszcze płynna
żelatyną, dodać ubitą
śmietanę (część odłożyć) i
truskawki. Wymieszać i wlać do tortownicy z
biszkoptami. Na wierzchu również ułożyć
biszkopty. Tortownice wstawić do lodówki na 3 godziny, by masa stężała, po czym zdjąć boki tortownicy, a ciasto udekorować odłożoną
bita śmietana i
truskawkami. Podawać z
syropem klonowym lub sosem z
owoców leśnych.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: