ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami na biszkoptach

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
biszkopty 24 sztuk
woda 0,5 szklanek
cukier 150 gramów
żelatyna 1,5 łyżek stołowych
likier 50 mililitrów
woda - przegotowana 50 mililitrów
śmietana kremówka 1 szklanek
serek waniliowy 600 gramów
orzechy włoskie - mielone 80 gramów
truskawki 500 gramów
Wykonanie:
Oczyszczone truskawki osączyć, zbyt duże pokroić, część odłożyć do dekoracji. Zagotować wodę z cukrem, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Dno i ścianki tortownicy wyłożyć biszkoptami namoczonymi w likierze wymieszanym pół na pół z przegotowaną ostudzona wodą. Schłodzoną śmietanę ubić. Serki połączyć z orzechami i jeszcze płynna żelatyną, dodać ubitą śmietanę (część odłożyć) i truskawki. Wymieszać i wlać do tortownicy z biszkoptami. Na wierzchu również ułożyć biszkopty. Tortownice wstawić do lodówki na 3 godziny, by masa stężała, po czym zdjąć boki tortownicy, a ciasto udekorować odłożoną bita śmietana i truskawkami. Podawać z syropem klonowym lub sosem z owoców leśnych.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9263/Ciasto-z-truskawkami-na-biszkoptach