Wykonanie
Inspirację do dzisiejszej potrawy zaczerpnęłam z wrocławskiej Naleśnikarni - restauracji w paryskim klimacie, serwującej przepyszne naleśniki. Odkryłam nowe podejście do naleśników, które do tej
pory, w większości przypadków, przyrządzałam na słodko. Dzisiejszy farsz jest naprawdę znakomity. Myślę, że jeszcze nie jedną wariację słonego farszu naleśnikowego przedstawię Wam na moim blogu :) Zapraszam do gotowania razem ze mną ;)Składniki: na naleśniki (ok. 10 -12 sztuk):5 łyżek
mąki pszennej2
jajka125 ml
wody mineralnej125 ml
mleka2 łyżki
oleju rzepakowegoszczypta
soli na farsz (ilości podane - na 5 naleśników, więc w razie potrzeby podwoić proporcje):1 duży
filet z kurczaka1 mała
papryka3 łyżki
kukurydzy konserwowej100 g startego
żółtego seraprzyprawy do kurczaka:
papryka słodka,
oregano,
sólsos
koperkowy:3 łyżki
jogurtu naturalnego1-2 łyżki
śmietany 18%pół posiekanej
natki koperkuszczypta
soliWykonanie:Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować, smażyć placki na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć / zgrillować na patelni. Do ostudzonych kawałków fileta dołożyć pozostałe składniki na farsz i wymieszać. Zawinąć / złożyć naleśniki z farszem i podpiec w piekarniku (200st) do rozpuszczenia
sera. Składniki na sos wymieszać i polać nim ciepłe naleśniki. I gotowe!




a tu w wersji ruloników posypanych
serem:

Smacznego! :-)