Wykonanie
Przepis na gołąbki dostałam kilka dni temu od mamy, więc od razu pobiegłam do sklepu po niezbędne produkty i zabrałam się do gotowania! Przygotowanie jest dosyć praco- i czasochłonne, ale w istocie nie jest zbyt skomplikowane. Chwila prawdy nadeszła po kilku godzinach kiedy na
stole zaserwowałam gotowe już gołąbki w
sosie pomidorowym. Przyznam się, że ich smak jest dokładnie taki sam jak w moim rodzinnym domu! Chyba nigdy nie byłam tak dumna z przygotowanej potrawy jak teraz :-) Zatem oto co musimy zrobić:

Składniki na 12 - 13 gołąbków:1 główka
kapusty (takiej by się Wam do garnka zmieściła ;-)400g
mięsa mielonego wieprzowo - wołowego400g
ryżu (4x100g
torebki)1 duża
cebula2 łyżki
masła lub
margarynyprzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
maggieSos pomidorowy1 mała
cebulkapuszka
pomidorów bez skórki
przyprawy:
cukier,
sól,
pieprz2 łyżki
śmietanyłyżka
masłaWykonanie:Do wrzącej, osolonej
wody wrzucamy główkę
kapusty z wydłubanym głąbem (na spodzie
kapusty należy wyciąć nożem coś na kształt stożka, wtedy liście będą odchodzić bez problemu). Mniej więcej co pięć minut należy odrywać z wierzchu po jednym liściu
kapusty i odkładać do ostygnięcia.W międzyczasie przygotować
mięsne nadzienie. Ugotować na półtwardo
torebki z
ryżem (skrócić o połowę czas gotowania podany na opakowaniu). Tak przygotowany
ryż wymieszać z
mięsem mielonym oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną na
maśle cebulą (nie dodawać do farszu tłuszczu). Doprawić do smaku
przyprawami i wymieszać. Nie należy przesadzać z
solą, gdyż na drugi dzień gołąbki "przechodzą" i mają intensywniejszy smak.Farsz zawijamy w liście i układamy w dużym, zamykanym naczyniu żaroodpornym. W końcu mogłam przetestować swoje nowe naczynie firmy Termisil! Zdało egzamin na szóstkę i z pewnością będzie niezastąpione przy tej potrawie ;) Poukładane gołąbki zalewamy 3-4 chochlami
wody po
kapuście a na wierzch układamy resztę ugotowanych liści (gdyż w trakcie próżenia w piekarniku wierzch może się przypalać, stąd niezbędne są liście na wierzchu).Piec (próżyć) w piekarniku przez 1,5h w 180st (dolna i górna grzałka przez 1h, tylko dolna przez ostatnie 0,5h)Podawać z sosem. Sos przygotowujemy w sposób następujący: pokrojoną w kostkę
cebulkę szklimy na
maśle, podlewamy niewielką ilością
wody, dodajemy zmielone (zmiksowane) na mus
pomidory, doprawiamy do smaku i na koniec zabielamy
śmietaną. W wersji dla leniwych można wymieszać
koncentrat pomidorowy z
wodą, przyprawić i zagęścić zawiesiną
wody z
mąką, dodając na koniec
śmietany.





Smacznego :)