Wykonanie
W związku z tym, że po upieczeniu makowca zostało mi jeszcze sporo masy makowej, postanowiłam ją wykorzystać w jakimś słodkim wypieku. Mając na uwadze to, że mój luby wprost uwielbia drożdżówki z
makiem,
doszłam do wniosku, że zrobię mu niespodziankę i upiekę domowe, słodkie,
makowe bułeczki :) Przepis zaczerpnęłam od myniolinki z bloga "słodkie impresje", gdyż jej drożdżówki wyglądały szalenie apetycznie :) Moje wyszły również smaczne i śliczne ;) Polecam każdemu, gdyż ciasto jest bajecznie proste w wykonaniu, a bułeczki piecze się jedynie 10 minut!

Składniki: na ciasto75 g
margaryny lub
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru50 dag
mąki pszennejnadzienie:pół puszki masy makowej z
bakaliami1 łyżka
mioduopcjonalnie: 2 łyżki
powideł śliwkowychWykonanie:W rondelku roztopić tłuszcz, dodać
mleko, podgrzać do letniej temperatury (uważać żeby nie było za gorące!). Dodać rozdrobnione
drożdże i łyżkę
mąki. Wymieszać na gładki roztwór i pozostawić na 15 minut (zaczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.Ciasto zwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Wystudzić i ewentualnie polukrować(
cukier puder + odrobina
wody)



Smacznego :)