Wykonanie

(idealny na przyjęcie urodzinowe)Składniki:(na ok.3kg
tortu)
Biszkopt:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html( na podzielenie
biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj- szklanka
mąki tortowej- szklanka
cukru-pół szklanki
mąki ziemniaczanej-
cukier waniliowy- 3 łyżki
oliwyKremy:- 2 opakowania kremu do
tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie
bitej śmietany (
ŚNIEŻKA)Dekoracja:-
owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-
kiwi ,
winogrona ,
truskawki itp.- posypka (kawałki
czekolady)- sos
czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)Sposób przygotowania:1.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać
cukier oraz
cukier waniliowy .
Potem dodawać po jednym
żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie
mąki , mieszając delikatnie łyżką.Po dokładnym wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę.Nastawić piekarnik na 160C i piec
biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem
biszkoptu to piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka
razy) o blat/podłogę .Wyjąć
biszkopt z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.2.Kremy:Dwa kremy do
tortów zrobić według instrukcji , i odstawić do lodówki.3.
Biszkopt dzielimy na 4 warstwy krojąc
ostrym nożem . Czasem gdy
biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.4.Otwieramy puszki
owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski dodajemy sok z całej
cytryny (ale nie koniecznie).Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część
biszkoptu, nasączamy ją
sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu dzielimy na oko na cztery części. Wykładamy jedną część kremu na pierwszy
biszkopt.
Potem na to kładziemy kolejną część
biszkoptu , nasączamy i kładziemy krem , i tak dalej , aż nie położymy ostatniej części
biszkoptu. Wtedy powinna zostać jedna część kremu , która przyda nam się na boki
tortu.5.Robimy
bitą śmietanę wg. instrukcji.Kroimy wszystkie
owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.Na ostatnią warstwę
biszkoptu wylewamy
bitą śmietanę i wygładzamy.Pozostały krem do
tortu , delikatnie płaską łyżką,
łopatką rozsmarowujemy po bokach
tortu , tak aby nie było dziur.6.Dekoracja:Na
bitą śmietanę kładziemy
owoce , polewamy sosem
czekoladowym itp.Boki
tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do
boku tortu).

Gotowy tort odkładamy w najzimniejsze miejsce w domu , do momentu aż przyjęcie się nie rozpocznie ;)PozdrawiamMichał ;)