ßßß Cookit - przepis na Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

nazwa

Wykonanie

Mam czasem takie dni, kiedy to wprost umieram z pragnienia, żeby zjeść fast fooda. W takich sytuacjach staram się sięgać po taki domowej roboty i nie mam żadnych wyrzutów:) Dziś w roli głównej hamburgery! Ich sekretem jest mięso - zawsze świeżo zmielone (samodzielnie lub w sklepie).
Składniki
ok. 400 g świeżo mielonej wołowiny (wystarczy na ok. 4 hamburgery),
1 żółtko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka drobno posiekanej dymki,
pieprz, sól,
oliwa z oliwek do smażenia,
4 bułki (u nas kajzerki - zdecydowanie odradzam typowe bułki do hamburgerów ze sklepów, zobaczcie co w nich jest! Ble...)
Wykonanie
Do wołowiny dodajemy żółtko, przeciśnięty czosnek, dymkę, pieprz i sól. Można dodać łyżeczkę musztardy miodowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy nasze hamburgery - ja biorę około 100 g wołowiny na jednego burgera. Smarujemy patelnię oliwą - najlepiej sprawdzi się patelnia grillowa, a cudownie by było gdybyśmy mieli grilla, ale zwykła patelnia też sobie poradzi. Grillujemy/smażymy nasze burgery na średnim ogniu, około 3-5 minut z każdej strony.
Bułki wkładamy na kilka minut do piekarnika i podgrzewamy. Następnie kroimy na pół, smarujemy keczupem lub innym sosem i uzupełniamy ulubionymi dodatkami. U nas z reguły to zielona sałata, potem mięso, utarty ser żółty, pomidor, ogórek i kiełki. Im wyższy hamburger, tym lepszy:)
Źródło:http://chilikuchnia.blogspot.com/2014/07/domowe-hamburgery.html