ßßß Cookit - przepis na Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: tatar

Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: tatar

nazwa

Wykonanie

No i doczekał się i tatar na swojego posta;p
A tak serio, to Połówek wybłagał żebym mu go przygotowała, zakupił nawet w tym celu mięso...no to jadę z tym światem;)
Tatar ma swoich zwolenników jak i wielu przeciwników, ale o gustach podobno nie dyskutuje się...
My go bardzo lubimy i tyle. Ważne, żeby mięso kupować z pewnego źródła, bo w końcu jemy je w stanie surowym.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: około 15 zł
Składniki:
250 g mięsa wołowego
1 średnia cebula
2 ogórki kiszone
sól, pieprz
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 żółtko
Mięso kupiłam już zmielone, to znaczy poprosiłam o jego zmielenie. Podwójne.
Do miski wkładam mięso, dodaję oliwę, sól, pieprz, oliwę, wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszam wszystko dokładnie. Nie przesadzam z doprawianiem, gdyż to można zrobić indywidualnie mając tatara na talerzu;p
Z mięsa formuję kostkę lub kulkę, jak kto woli z wgłębieniem na żółtko.
Jajko parzę wrzątkiem, oddzielam żółtko od białka, po czym nakładam żółtko na mięso.
Na talerz daję mięso, a wokół niego układam drobno posiekaną cebulkę oraz ogórki.
Gotowe;)))
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2012/07/tatar.html