ßßß Cookit - przepis na Tatar wołowy (2)

Tatar wołowy (2)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Tatar wołowy, nazywany też befsztykiem tatarskim, to jedna z moich ulubionych przekąsek. Przepisów na tatar jest wiele (prezentowaliśmy już tatar na Kasztanowej Kuchni: tatar), każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Najbardziej klasyczne to: cebula, ogórek kiszony, świeżo zmielony pieprz i oczywiście żółtko.
Potrzebne będą:
- 250-300g wołowiny (najlepiej polędwicy, może być też ligawa)
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 4 żółtka
- sos worcestershire (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1) Wołowinę mielimy i bardzo drobno siekamy.
2) Mięso mieszamy z oliwą i sosem worcestershire (opcjonalnie)
3) Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4) Cebulę i ogórek (ja preferuję tatar bez ogórka) kroimy w bardzo drobną kostkę.
5) Na talerz wykładamy porcję mięsa, a na nim surowe żółtko. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, a obok układamy cebulę i ogórek. Jemy bez niczego lub podajemy np. z grzanką.
Gotowe!
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/tatar-woowy-2.html