Wykonanie
Cześć =) Tatar jest potrawą, którą uwielbia prawie każdy członek mojej rodziny. Wyznajemy zasadę, że tatar może być tylko dobry, albo bardzo dobry.Tatar jest potrawą z surowego
mięsa, która nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Najważniejszym elementem odpowiedzialnym za jej smak, jest wysokiej jakości świeża
wołowina.Tatar podajemy z
surowym żółtkiem (czyli bez
białka, którego się pozbywamy)
jajka kurzego lub przepiórczego.Ważną rolę odgrywają odpowiednie dodatki, czyli: drobno pokrojona
cebula i
ogórek kiszony. Ja jem bez
ogórka kiszonego i taka też będzie dziś wersja. Opcjonalnie można dodać
grzybki marynowane,
kapary czy
oliwki.W prawidłowym wykonaniu wszystkie dodatki powinny być ułożone osobno obok
mięsa, na którym leży całe
żółtko. Przed zjedzeniem tatara należy wymieszać na talerzu
mięso z
żółtkiem (można też dodać do
mięsa dodatki, ale najlepiej dobierać je osobno, do każdego kęsa).Zachęcam wszystkich do samodzielnego przyrządzenia tatara wołowego, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 400 g bardzo świeżej, chudej
wołowiny (najlepiej
polędwicy)- 3-4
żółtka jaj kurzych lub 4-8
żółtek jaj przepiórczych-
sól,
pieprz- 1
cebula- 1
ogórek kiszonySposób wykonania:1) Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę. Z
wołowiny usuwamy błonę i mielimy w maszynce o grubych oczkach. Później można dodatkowo posiekać bardzo
ostrym nożem.2)
Mięso doprawiamy
solą i
pieprzem. Z
mięsa formujemy na talerzu kule, a na czubku robimy zagłębienie.3) W zagłębienie wbijamy
żółtko jaja. Dookoła tatara układamy drobno pokrojone dodatki.4) Tatara podajemy schłodzonego. Ze względu na zawartość surowego
mięsa, nie powinien być podany później, niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.Smacznego =)