ßßß Cookit - przepis na Brioszka z budyniem do odrywania

Brioszka z budyniem do odrywania

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 maja 2014 r. Duża brioche, złożona z 12 napełnionych masą budyniową i dżemem truskawkowym kulek, prezentuje się bajecznie i nie sposób się jej oprzeć. Mięciutkie, puszyste, idealne do odrywania bułeczki znikają jeszcze ciepłe. Sprawiają, że jestem ich ogromną fanką. Już będąc w piekarniku kuszą niebiańskim aromatem. Prawdziwe pachnące masło, mleko, jajka, nuta drożdżowa, wanilia i truskawki, aż trudno uwierzyć, że takie proste składniki mogą stworzyć coś tak pysznego??? Ukoronowaniem dzieła jest polewa z sosu waniliowego, która zgłębia waniliowy smak. Wszystko fantastycznie się przenika, tworząc jedną z najbardziej
aromatycznych drożdżówek :)))
Brioszka z budyniem do odrywania Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 maja . Złocista brioszka z budyniem do odrywania! Odrywanie pojedynczych bułeczek daje mnóstwo radości, która utrzymuje się dopóty, dopóki buła jest w zasięgu :)))
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 2 godz. i 20 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Liczba porcji: 12 bułeczek
Składniki:
Inspiracją był przepis pochodzący stąd :)))
Ciasto:
mąka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 370 g
drobny cukier : 50 g
świeże drożdże : 50 g
sól morska : 1 łyżeczka
ciepłe mleko : 100 ml
jajka : 3
miękkie masło : 170 g
Dodatki:
gęsty dżem truskawkowy : 12 łyżeczek
budyń waniliowy : 12 łyżeczek (1/2 paczki - 20 g)
roztrzepane jajko : 1
Sos waniliowy:
śmietanka kremowa 30% : 1/2 szklanki
biała czekolada : 50 g (1/2 czekolady)
ziarenka z laski wanilii : 1 laska (może być 1 łyżeczka pasty waniliowej)
Przygotowanie:
najpierw gotuję budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z drożdży robię rozczyn - mieszam ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki
do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka
mieszam składniki drewnianą łyżką (można mieszadłem miksera) wyrabiam ręką przez 10 minut (lub 5 minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera)
następnie dodaję miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami 10 minut (można miksować 5 minut) na koniec ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki i boków miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia
tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia
wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części i formuję placki w środek wkładam 1 łyżeczkę dżemu i 1 łyżeczkę przestudzonego budyniu, zlepiam brzegi i formuję kulkę układam w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej
odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia
piekarnik nagrzewam do 180oC
wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem
wstawiam do nagrzanego piekarnika
piekę przez 30 minut do zrumienienia mniej więcej w połowie pieczenia sprawdzam stopień zrumienienia wierzchu, gdyby mocno się zezłocił, uchylić piekarnik i szybko położyć na bułce kawałek folii aluminiowej
po upieczeniu od razu wyjmuję bułkę z piekarnika, po 15 minutach zdejmuję obręcz z formy i studzę jeszcze przez kilkanaście minut
Sos waniliowy:
do małego rondelka wlewam śmietankę kremową 30%, dodaję połamaną na kosteczki białą czekoladę oraz wyłuskane ziarenka wanilii podgrzewam na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi sos studzę i polewam nim Brioche
odłamuję kawałki bułki, kiedy jeszcze ciepła:))
Bon Appetit!!!
laska wanilii;
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/05/brioszka-z-budyniem-do-odrywania.html