ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 maja 2014 r. Duża brioche, złożona z 12 napełnionych masą budyniową i dżemem truskawkowym kulek, prezentuje się bajecznie i nie sposób się jej oprzeć. Mięciutkie, puszyste, idealne do odrywania bułeczki znikają jeszcze ciepłe. Sprawiają, że jestem ich ogromną fanką. Już będąc w piekarniku kuszą niebiańskim aromatem. Prawdziwe pachnące masło, mleko, jajka, nuta drożdżowa, wanilia i truskawki, aż trudno uwierzyć, że takie proste składniki mogą stworzyć coś tak pysznego??? Ukoronowaniem dzieła jest polewa z sosu waniliowego, która zgłębia waniliowy smak. Wszystko fantastycznie się przenika, tworząc jedną z najbardziejaromatycznych drożdżówek :)))Brioszka z budyniem do odrywania Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 maja . Złocista brioszka z budyniem do odrywania! Odrywanie pojedynczych bułeczek daje mnóstwo radości, która utrzymuje się dopóty, dopóki buła jest w zasięgu :)))Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 2 godz. i 20 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 2 godz. i 50 minLiczba porcji: 12 bułeczekSkładniki:Inspiracją był przepis pochodzący stąd :)))Ciasto:mąka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 370 gdrobny cukier : 50 gświeże drożdże : 50 gsól morska : 1 łyżeczkaciepłe mleko : 100 mljajka : 3miękkie masło : 170 gDodatki:gęsty dżem truskawkowy : 12 łyżeczekbudyń waniliowy : 12 łyżeczek (1/2 paczki - 20 g)roztrzepane jajko : 1Sos waniliowy:śmietanka kremowa 30% : 1/2 szklankibiała czekolada : 50 g (1/2 czekolady)ziarenka z laski wanilii : 1 laska (może być 1 łyżeczka pasty waniliowej)Przygotowanie:najpierw gotuję budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z drożdży robię rozczyn - mieszam ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczkido miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, rozczyn drożdży, sól i jajkamieszam składniki drewnianą łyżką (można mieszadłem miksera) wyrabiam ręką przez 10 minut (lub 5 minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera)następnie dodaję miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami 10 minut (można miksować 5 minut) na koniec ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki i boków miskiprzykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięciatortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczeniawyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części i formuję placki w środek wkładam 1 łyżeczkę dżemu i 1 łyżeczkę przestudzonego budyniu, zlepiam brzegi i formuję kulkę układam w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej
odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięciapiekarnik nagrzewam do 180oCwierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem
wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez 30 minut do zrumienienia mniej więcej w połowie pieczenia sprawdzam stopień zrumienienia wierzchu, gdyby mocno się zezłocił, uchylić piekarnik i szybko położyć na bułce kawałek folii aluminiowejpo upieczeniu od razu wyjmuję bułkę z piekarnika, po 15 minutach zdejmuję obręcz z formy i studzę jeszcze przez kilkanaście minut
Sos waniliowy:do małego rondelka wlewam śmietankę kremową 30%, dodaję połamaną na kosteczki białą czekoladę oraz wyłuskane ziarenka wanilii podgrzewam na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi sos studzę i polewam nim Briocheodłamuję kawałki bułki, kiedy jeszcze ciepła:))

Bon Appetit!!!laska wanilii;