Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 21 maja 2014 r. Duża brioche, złożona z 12 napełnionych masą budyniową i
dżemem truskawkowym kulek, prezentuje się bajecznie i nie sposób się jej oprzeć. Mięciutkie, puszyste, idealne do odrywania bułeczki znikają jeszcze ciepłe. Sprawiają, że jestem ich ogromną fanką. Już będąc w piekarniku kuszą niebiańskim aromatem. Prawdziwe pachnące
masło,
mleko,
jajka, nuta drożdżowa,
wanilia i
truskawki, aż trudno uwierzyć, że takie proste składniki mogą stworzyć coś tak pysznego??? Ukoronowaniem dzieła jest polewa z sosu
waniliowego, która zgłębia
waniliowy smak. Wszystko fantastycznie się przenika, tworząc jedną z najbardziejaromatycznych drożdżówek :)))Brioszka z
budyniem do odrywania Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 maja . Złocista brioszka z
budyniem do odrywania! Odrywanie pojedynczych bułeczek
daje mnóstwo radości, która utrzymuje się dopóty, dopóki buła jest w zasięgu :)))Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 2 godz. i 20 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 2 godz. i 50 minLiczba porcji: 12 bułeczekSkładniki:Inspiracją był przepis pochodzący stąd :)))Ciasto:
mąka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 370 gdrobny
cukier : 50 gświeże
drożdże : 50 g
sól morska : 1 łyżeczkaciepłe
mleko : 100 ml
jajka : 3miękkie
masło : 170 gDodatki:gęsty
dżem truskawkowy : 12 łyżeczek
budyń waniliowy : 12 łyżeczek (1/2 paczki - 20 g)roztrzepane
jajko : 1Sos
waniliowy:
śmietanka kremowa 30% : 1/2 szklanki
biała czekolada : 50 g (1/2
czekolady)ziarenka z
laski wanilii : 1 laska (może być 1 łyżeczka pasty waniliowej)Przygotowanie:najpierw gotuję
budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z
drożdży robię rozczyn - mieszam ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczkido miski przesiewam
mąkę, dodaję
cukier, rozczyn
drożdży,
sól i
jajkamieszam składniki drewnianą łyżką (można mieszadłem miksera) wyrabiam ręką przez 10 minut (lub 5 minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera)następnie dodaję miękkie
masło, cały czas wyrabiając rękami 10 minut (można miksować 5 minut) na koniec ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki i
boków miskiprzykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięciatortownicę o średnicy 26 cm smaruję
masłem i wykładam papierem do pieczeniawyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części i formuję placki w środek wkładam 1 łyżeczkę
dżemu i 1 łyżeczkę przestudzonego budyniu, zlepiam brzegi i formuję kulkę układam w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej

odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięciapiekarnik nagrzewam do 180oCwierzch ciasta smaruję roztrzepanym
jajkiem
wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez 30 minut do zrumienienia mniej więcej w połowie pieczenia sprawdzam stopień zrumienienia wierzchu, gdyby mocno się zezłocił, uchylić piekarnik i szybko położyć na
bułce kawałek folii aluminiowejpo upieczeniu od razu wyjmuję
bułkę z piekarnika, po 15 minutach zdejmuję obręcz z formy i studzę jeszcze przez kilkanaście minut

Sos
waniliowy:do małego rondelka wlewam
śmietankę kremową 30%, dodaję połamaną na kosteczki
białą czekoladę oraz wyłuskane ziarenka
wanilii podgrzewam na małym ogniu, non stop mieszając, aż
czekolada się roztopi sos studzę i polewam nim Briocheodłamuję kawałki
bułki, kiedy jeszcze ciepła:))



Bon Appetit!!!
laska wanilii;