Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 340 gramów
woda osolona 0.7 szklanek
masło 280 gramów
jajko 1 sztuk
pieczarka 350 gramów
trufle 100 gramów
mięso z kury 100 gramów
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
bulion 1.5 szklanek
żółtko 1 sztuk
śmietana 0.5 szklanekWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dolewać po trochu ¾ szklanki osolonej
wody, posiekać nożem, zebrać ciasto w kulę i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować w prostokąt grubości 1 cm, na środku ułożyć 250 g posiekanego
masła. Ciasto złożyć w kopertę, przygnieść lekko wałkiem, uważając by
masło nie wydostało się na zewnątrz. Rozwałkować i uformować prostokąt, złożyć na trzy części, ponownie rozwałkować, czynność powtarzać 3-4
razy. Ostatni rozwałkowany placek powinien
mieć ok. 5 mm grubości. Szklanką wycinać krążki, na każdym w środku zaznaczyć (nie wycinać) mniejszy. Posmarować rozbełtanym
jajkiem, piec w temp. 250 st. Przez 12-15 minut. Gotowe pozostawić do ostygnięcia, po czym bardzo
ostrym nożem delikatnie ściąć zaznaczone mniejsze krążki, a środek ewentualnie trochę pogłębić wycinając skrawki ciasta. Przygotować nadzienie:
mięso z kury ugotować w
bulionie, obrać ewentualnie z kości i białe
mięso pokroić w małą kosteczkę. W tym czasie namoczyć oczyszczone i pokrojone
trufle w
winie.
Pieczarki umyć i obrać, każdą pokroić na 4 części i usmażyć na
maśle. Następnie przygotować sos: z
masła i
mąki przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić
bulionem z kury, doprawić
żółtkiem i
śmietaną. Całość dokładnie wymieszać.
Mięso kury i
grzyby wymieszać z sosem. Otrzymaną gęstą masą napełnić paszteciki.Uwagi:Nadzienie i sos:350 g
pieczarek100 g
trufli100 g
mięsa z kury½ szklanki
wytrawnego białego wina30 g
masła40 g
mąki1 ½ szklanki
bulionu1
żółtko½ szklanki
śmietanyKuchnia FrancuskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: alfonsData: 2011-04-14 bez komentarza kmpletnie mi nie wyszloDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: