Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 15 marca 2014 r. Wcześniej zamarynowane
śledzie, zanurzam w sosie
śmietanowym z
cebulką,
ogórkami kiszonymi,
jabłkiem,
natką pietruszki i
jajkiem. To jest moja wariacja, która o dziwo nawet mnie smakowała. Jak już wspomniałam wcześniej, nigdy nie lubiłam
śledzi . Ale gdzieś obiło mi się o uszy, że do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Czyżby??? Tak się rozsmakowałam w tej potrawie, że wczoraj kupiłam znowu kilogram solonych,zamarynowałam, a na piątek jak znalazł. Tutaj wzajemnie przenikają się kwaśne, słone i słodkie smaki, których eksplozja wprawia w zachwyt ;-)
Śledzie w
śmietanie Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 14 marca . Doskonałe
śledzie w
śmietanie! Schłodzone, jędrne kawałki
śledzia w
śmietanie z pysznymi dodatkami, plus asysta
ziemniaków w mundurkach - to od niedawna moje ulubione danie :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 13 godz. Łączny czas: 13 godz.Liczba porcji: 4Składniki:
śledzie solone (najlepiej zamarynowane w
oleju lnianym): 500 g
ocet (użyłam
ryżowego): kilka łyżeczek
biały pieprz : na każdy kawałek
cebula : 1
ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty): 3kwaskowate
jabłko : 1posiekana
natka pietruszki : 1 łyżeczka
cukier : szczyptakwaśna
śmietana 18% : 1 kubek
majonez : 3 łyżkiostra
musztarda : 1 łyżka
jajko na twardo : 1Przygotowanie:
śledzie osączam z zalewy, (jeśli macie płaty, to pokroić na drobne kawałki - ja kroję "na kęs"), obficie kropię
octem, posypuję
białym pieprzem i odstawiam
cebulę,
ogórki i
jabłko kroję w drobną kostkę i mieszam z
majonezem i
śmietaną,
musztardą, drobno posiekanym
jajkiem oraz
natką, doprawiam
cukrem do smaku
śledzie mieszam z sosem i odstawiam do lodówki, najlepiej na noc


Smacznego!