ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 marca 2014 r. Wcześniej zamarynowane śledzie, zanurzam w sosie śmietanowym z cebulką, ogórkami kiszonymi, jabłkiem, natką pietruszki i jajkiem. To jest moja wariacja, która o dziwo nawet mnie smakowała. Jak już wspomniałam wcześniej, nigdy nie lubiłam śledzi . Ale gdzieś obiło mi się o uszy, że do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Czyżby??? Tak się rozsmakowałam w tej potrawie, że wczoraj kupiłam znowu kilogram solonych,zamarynowałam, a na piątek jak znalazł. Tutaj wzajemnie przenikają się kwaśne, słone i słodkie smaki, których eksplozja wprawia w zachwyt ;-)Śledzie w śmietanie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 marca . Doskonałe śledzie w śmietanie! Schłodzone, jędrne kawałki śledzia w śmietanie z pysznymi dodatkami, plus asysta ziemniaków w mundurkach - to od niedawna moje ulubione danie :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 13 godz. Łączny czas: 13 godz.Liczba porcji: 4Składniki:śledzie solone (najlepiej zamarynowane w oleju lnianym): 500 gocet (użyłam ryżowego): kilka łyżeczekbiały pieprz : na każdy kawałekcebula : 1ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty): 3kwaskowate jabłko : 1posiekana natka pietruszki : 1 łyżeczkacukier : szczyptakwaśna śmietana 18% : 1 kubekmajonez : 3 łyżkiostra musztarda : 1 łyżkajajko na twardo : 1Przygotowanie:śledzie osączam z zalewy, (jeśli macie płaty, to pokroić na drobne kawałki - ja kroję "na kęs"), obficie kropię octem, posypuję białym pieprzem i odstawiamcebulę, ogórki i jabłko kroję w drobną kostkę i mieszam z majonezem i śmietaną, musztardą, drobno posiekanym jajkiem oraz natką, doprawiam cukrem do smakuśledzie mieszam z sosem i odstawiam do lodówki, najlepiej na noc
Smacznego!