ßßß Cookit - przepis na Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 marca 2014 r. Wcześniej zamarynowane śledzie, zanurzam w sosie śmietanowym z cebulką, ogórkami kiszonymi, jabłkiem, natką pietruszki i jajkiem. To jest moja wariacja, która o dziwo nawet mnie smakowała. Jak już wspomniałam wcześniej, nigdy nie lubiłam śledzi . Ale gdzieś obiło mi się o uszy, że do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Czyżby??? Tak się rozsmakowałam w tej potrawie, że wczoraj kupiłam znowu kilogram solonych,
zamarynowałam, a na piątek jak znalazł. Tutaj wzajemnie przenikają się kwaśne, słone i słodkie smaki, których eksplozja wprawia w zachwyt ;-)Śledzie w śmietanie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 marca . Doskonałe śledzie w śmietanie! Schłodzone, jędrne kawałki śledzia w śmietanie z pysznymi dodatkami, plus asysta ziemniaków w mundurkach - to od niedawna moje ulubione danie :-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 13 godz. Łączny czas: 13 godz.
Liczba porcji: 4
Składniki:
śledzie solone (najlepiej zamarynowane w oleju lnianym): 500 g
ocet (użyłam ryżowego): kilka łyżeczek
biały pieprz : na każdy kawałek
cebula : 1
ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty): 3
kwaskowate jabłko : 1
posiekana natka pietruszki : 1 łyżeczka
cukier : szczypta
kwaśna śmietana 18% : 1 kubek
majonez : 3 łyżki
ostra musztarda : 1 łyżka
jajko na twardo : 1
Przygotowanie:
śledzie osączam z zalewy, (jeśli macie płaty, to pokroić na drobne kawałki - ja kroję "na kęs"), obficie kropię octem, posypuję białym pieprzem i odstawiam
cebulę, ogórki i jabłko kroję w drobną kostkę i mieszam z majonezem i śmietaną, musztardą, drobno posiekanym jajkiem oraz natką, doprawiam cukrem do smaku
śledzie mieszam z sosem i odstawiam do lodówki, najlepiej na noc
Smacznego!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/03/sledzie-w-smietanie.html