ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 marca 2014 r. Sernik wcale nie musi być z sera, nie musi być ciężki i nasycony złowrogimi kaloriami. Może być kremowy, lekki i prawie dietetyczny. Wystarczy tłusty ser zastąpić jogurtem np. greckim . Wszyscy wiemy, że jest przyjazny dla organizmu, pełen białka i dobrych bakterii dla naszego układu pokarmowego. Niewtajemniczeni w tę zmianę nie czują różnicy i z trudem dają się przekonać. Sernik był, jest i pewnie będzie moim faworytem wśród słodkości, dlatego innowacyjne i zdrowe podejście do tego łakocia stało się dla mnie wyzwaniem. Bardzo zaciekawił mnie smak takiego wariantu. Zainspirowana receptą pochodzącą z mojego ulubionego blogu, postanowiłam ją wypróbować. W przepisie nic nie zmieniłam, bo uważam , że jest doskonały, dlatego cytuję za autorką.W tym serniku występują cztery składowe. Delikatny spód migdałowo-czekoladowy, pokryty masą jogurtowo - serową. Soczyste truskawki skąpane w masie, którymi zrekompensowałam sobie tęsknotę za latem. Wszystko zwieńczyłam kompatybilną polewą, udekorowałam kleksem niesłodzonej bitej śmietany i pięknymi kwiatkami. Tutaj zachowany jest idealny balans pomiędzy kwaskowatością, a słodyczą. Biała czekolada przewija się w każdej warstwie nie bez kozery, to właśnie ona wiąże wszystko i odpowiada za solidność i spójność masy. Odrobina skrobi z mąki ziemniaczanej absorbuje nadmiar płynów, aby ciasto się od nich nie rozwarstwiało. Sernik piecze się w dwóch temperaturach. Przez pierwsze 15 minut, piekę w 175oC, masa lekko się ścina i zapieka się wierzch ciasta (dzięki temu, nie za dużo wilgoci ucieknie nam podczas dalszego pieczenia). Potem zmniejszam temperaturę do 120oC i już powolutku dopiekam sernik, aby ustabilizować i utrwalić powstałą konsystencję.Pisałam już wiele razy o istocie temperatury składników, aby była jednakowa (najlepiej pokojowa), w ten sposób uchronimy sernik przed popękaniem.Ważne jest też studzenia sernika, najpierw przy uchylonym, potem otwartym piekarniku, później na blacie, a w końcu w lodówce, najlepiej przez całą noc. Jeśli czuwamy nad tymi wskazówkami, mamy gwarancję sukcesu. Mój sernik wyszedł idealnie gładki, odpowiednio kwaskowaty, rozpływający się w ustach, dla mnie idealny pod każdym względem ;-)Sernik jogurtowy z musem truskawkowymAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 marca .Połączenie moich ulubionych smaków, do których należą migdały, biała czekolada, jogurt grecki, serek Philadelphia, soczyste truskawki, kremówka - tworzy wysublimowaną całość - czyli sernik doskonały. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 25 godz. (z odsączaniem jogurtu)Czas pieczenia: 2 godz. Łączny czas: 27 godz.Liczba porcji: 16Składniki:Masa jogurtowa:jogurt grecki lub typu greckiego 9%-10% tłuszczu* : 1,7-2 kgserek Philadelphia (opcjonalnie): 125 gmąka ziemniaczana lub budyń waniliowy : 3 łyżkicukier : 1/2 szklankicukier waniliowy (domowy): 16 gjajka (duże): 5biała czekolada : 200 g*dobrze odsącza się np. Zott, Maluta, Pilos, Candia, słabo Bakoma, Mlekovita, jogurt grecki z BiedronkiSpód migdałowy z białą czekoladą:biała czekolada : 50 gmasło : 50 gjajko : 1mąka pszenna : 35 gzmielone migdały : 35 gMus owocowy:truskawki : 500 gcukier : 1/4 szklankitruskawkowy kisiel błyskawiczny (np. Fisiel, Twój Smak): 20 gPolewa jogurtowa:biała czekolada : 100 gjogurt grecki lub naturalny : 200 gDo dekoracji:30 % śmietana : 250 mlświeże owoce : wedle gustulub:kwiaty : jak chcemyPrzygotowanie: w dniu poprzedzającym pieczenie sernika wykładam jogurty na sito wyścielone podwójną gaząsitko zawieszam na brzegach garnka i wstawiam do lodówki (na około 16-24 godziny), po tym czasie jogurt odsączy się z wody, uzyskując tym samym większą gęstość i konsystencję przypominającą twaróg na dnie garnka zbierze się sporo płynu (uzyskałam 2 i 1/2 szklanki), im dłużej będziemy odsączać jogurt, tym więcej zbierze się płynu, podczas sączenia2-3 razy zamieszać jogurtMus truskawkowy:truskawki płuczę, dokładnie osuszam, kroję na kawałki, wkładam do rondelka
dodaję cukier
i doprowadzam do zagotowaniagotuję przez około 6-7 minut na średnim ogniuzdejmuję z ognia i od razu wsypuję kisiel, mieszam przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia się kisielu, studzęSpód:do rondelka wkładam połamaną na kosteczki czekoladę, dodaję pokrojone masło i mieszając rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam i studzędodaję jajko, mąkę i migdały, dokładnie mieszam wykładam na spód tortownicy o średnicy minimum 26-27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręczmożna podpiec około 5-7 minut w 175 stopniach lub nie podpiekać (ja nie podpiekałam)Masa serowa:piekarnik nagrzewam do 175oC (grzałka górna i dolna bez termoobiegu)do misy miksera wkładam odsączony jogurt, dodaję serek Philadelphia, mąkę ziemniaczaną lub budyń waniliowy, cukier, cukier waniliowymiksuję na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka, tak aby nie napowietrzać masywbijam kolejno jajka, miksując wolno przez około 15-30 sekund po każdym dodanym jajkuczekoladę łamię na kosteczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej (można w mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem) na małym ogniu, ciągle mieszając, studzę, ma być lekko ciepładodaję do niej po łyżce masę jogurtową (około 4-5 łyżek) energicznie mieszając, następnie całość przelewam do reszty masy serowej i miksuje lub mieszam masęwylewam na spód, wyrównuję powierzchnięwykładam po jednej pełnej łyżeczce musu owocowego, zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie, palcem zsuwam mus w powstałe zagłębienietortownicę wstawiam na środkową kratkę piekarnika, pod tortownicę wkładam arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem soków z sernikapiekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175oCnastępnie zmniejszam temperaturę pieczenia do 120oC i piekę jeszcze przez 90 minutW międzyczasie przygotowuję polewę jogurtową:do roztopionej czekolady stopniowo dodaję po łyżce jogurtu, cały czas mieszającpo 90 minutach pieczenia, wyjmuję sernik i rozprowadzam polewę po jego powierzchnipiekę przez 15 minut, stopniowo wyjmuję sernik z piekarnika, studzę, po całkowitym ostudzeniu, zdejmuję obręcz, po uprzednim obkrojeniu sernika nożem, wstawiam do lodówki bez przykrycia na jedną noc do schłodzeniaprzed podaniem środek sernika udekorowałam ubitą śmietaną i kwiatami w drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, należy go okryć folią aluminiową

Smacznego !!!kwiaty;