Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 12 lutego 2014 r.
Kaczki były bardzo cenione w starożytnym Rzymie. Rzymianie przepadali za potrawami z tych ptaków, uważali nawet, iż kacze
mięso ma właściwości lecznicze.
Kaczka nadziewana
jabłkami jest symbolem polskiej kuchni, jej tradycja sięga czasów Rzeczpospolitej ObojgaNarodów. W przepisach z XIX wieku można przeczytać, że "
Młode Kaczki "podają się pieczone, nadziane całymi
jabłkami,
między które można włożyć
majeranki. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany, bo
jabłka są pokrojone na ćwiartki ale
majeranek i
estragon dominują. Obecność
jabłek sprawia, że
mięso jest soczyste, nie wysusza się podczas pieczenia. Ponadto fantastycznie przenikają smaki
mięsa i są pyszne.
Kaczka jest idealnie upieczona, jest rumiana i chrupiąca. Kawałki
mięsa wspaniale komponuje się z błyskawicznymi kluseczkami i
żurawiną. Mówiąc o
kaczce, nie sposób pominąć tematu tłuszczu, który się wytapia podczas pieczenia. Warto go zlać do słoiczka i przechowywać w lodówce, bo świetnie nadaje się do smażenia różnych
mięs i jako dodatek do
sosów - nadaje potrawom niesamowitego smaku.
Kaczka nadziewana
jabłkami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 lutego . Rumiana
kaczka nadziewana
jabłkami! Kruchutkie i pachnące
ziołami mięso, rozpływa się w ustach :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 2 godz. i 30 min Łączny czas: 14 godz. i 30 minLiczba porcji: 2-4Składniki:Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany:-)
kaczka : ok. 2 kg
suszony estragon : 1 łyżkasuszony
majeranek : 1 łyżka
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : 1/2 łyżeczkikwaśne
jabłko ze skórką : 1 i 1/2Dodatki:gotowa
żurawina : 1 słoiczek
sok malinowy (
syrop) lub
konfitura malinowa : 2-3 łyżkiBłyskawiczne kluseczki do pieczeni:
jajka : 3gęsta
śmietana 18% lub 12 % : 1/2 szklanki (125 ml)
maka pszenna : 1 szklanka (250 ml)
sól morska : szczyptaPrzygotowanie:
Kaczka:mrożoną
kaczkę rozmrażam, wkładając ją do lodówki na 24 godziny, po rozmrożeniu wyjmuję z wnętrza
kaczki woreczek z
podrobami (
podroby w tym przepisie nie będą wykorzystane)
kaczkę nacieram
solą,
pieprzem,
majerankiem i
estragonemdo środka
kaczki wkładam 1 i 1/2
jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymiotwór spinam wykałaczkami (można zaszyć nicią kuchenną)
kaczkę wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (maksymalnie można na całą dobę, można ją piec od razu)po wyjęciu z lodówki
kaczkę ocieplam do temperatury pokojowej i przystępuję do pieczeniapiekarnik nagrzewam do 230oCdo brytfanny (można do żaroodpornego naczynia) układam
kaczkę bezpośrednio na dnie, wstawiam do nagrzanego piekarnika bez pokrywki i piekę przez 1/2 godzinynastępnie zamykam garnek pokrywą, zmniejszam temperaturę do 180oC i piekę przez 2 godzinywyjmuję
kaczkę z garnka i od razu podajęodcinam udka, skrzydełka i piersi układam je na podgrzanych talerzach, polewam wytopionym tłuszczem z
pieczonego mięsakaczkę podałam z
żurawiną wymieszaną z
konfiturą malinową i kluseczkamiBłyskawiczne kluseczki:do miski wbijam
jajka, dodaję
śmietanę (musi być kwaśna, za którymś razem dałam słodką i kluseczki nie wyszły :-)), przesianą
mąkę i szczyptę
soli, wszystko mieszam na gładką masę w dużym garnku gotuję
wodę i
solę, gdy
woda wrze nabieram łyżeczką do
herbaty ciasto i wkładam bardzo szybko do wrzątku po włożeniu ostatniej porcji ciasta, czekam 5-10 sekund i od razu odcedzam na sicie kluseczkisą gotowe do podania - mi się wydaje, że to one właśnie nadają wyjątkowy charakter potrawie, bo są wspaniałe


Mniam !!!