ßßß Cookit - przepis na Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 lutego 2014 r. Kaczki były bardzo cenione w starożytnym Rzymie. Rzymianie przepadali za potrawami z tych ptaków, uważali nawet, iż kacze mięso ma właściwości lecznicze. Kaczka nadziewana jabłkami jest symbolem polskiej kuchni, jej tradycja sięga czasów Rzeczpospolitej Obojga
Narodów. W przepisach z XIX wieku można przeczytać, że "Młode Kaczki "podają się pieczone, nadziane całymi jabłkami, między które można włożyć majeranki. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany, bo jabłka są pokrojone na ćwiartki ale majeranek i estragon dominują. Obecność jabłek sprawia, że mięso jest soczyste, nie wysusza się podczas pieczenia. Ponadto fantastycznie przenikają smaki mięsa i są pyszne. Kaczka jest idealnie upieczona, jest rumiana i chrupiąca. Kawałki mięsa wspaniale komponuje się z błyskawicznymi kluseczkami i żurawiną. Mówiąc o kaczce, nie sposób pominąć tematu tłuszczu, który się wytapia podczas pieczenia. Warto go zlać do słoiczka i przechowywać w lodówce, bo świetnie nadaje się do smażenia różnych mięs i jako dodatek do sosów - nadaje potrawom niesamowitego smaku. Kaczka nadziewana jabłkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 lutego . Rumiana kaczka nadziewana jabłkami! Kruchutkie i pachnące ziołami mięso, rozpływa się w ustach :-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 2 godz. i 30 min Łączny czas: 14 godz. i 30 min
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany:-)
kaczka : ok. 2 kg
suszony estragon : 1 łyżka
suszony majeranek : 1 łyżka
sól morska : do smaku
świeżo zmielony pieprz : 1/2 łyżeczki
kwaśne jabłko ze skórką : 1 i 1/2
Dodatki:
gotowa żurawina : 1 słoiczek
sok malinowy (syrop) lub konfitura malinowa : 2-3 łyżki
Błyskawiczne kluseczki do pieczeni:
jajka : 3
gęsta śmietana 18% lub 12 % : 1/2 szklanki (125 ml)
maka pszenna : 1 szklanka (250 ml)
sól morska : szczypta
Przygotowanie:
Kaczka:
mrożoną kaczkę rozmrażam, wkładając ją do lodówki na 24 godziny, po rozmrożeniu wyjmuję z wnętrza kaczki woreczek z podrobami (podroby w tym przepisie nie będą wykorzystane)
kaczkę nacieram solą, pieprzem, majerankiem i estragonem
do środka kaczki wkładam 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi
otwór spinam wykałaczkami (można zaszyć nicią kuchenną)
kaczkę wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (maksymalnie można na całą dobę, można ją piec od razu)
po wyjęciu z lodówki kaczkę ocieplam do temperatury pokojowej i przystępuję do pieczenia
piekarnik nagrzewam do 230oC
do brytfanny (można do żaroodpornego naczynia) układam kaczkę bezpośrednio na dnie, wstawiam do nagrzanego piekarnika bez pokrywki i piekę przez 1/2 godziny
następnie zamykam garnek pokrywą, zmniejszam temperaturę do 180oC i piekę przez 2 godziny
wyjmuję kaczkę z garnka i od razu podaję
odcinam udka, skrzydełka i piersi układam je na podgrzanych talerzach, polewam wytopionym tłuszczem z pieczonego mięsa
kaczkę podałam z żurawiną wymieszaną z konfiturą malinową i kluseczkami
Błyskawiczne kluseczki:
do miski wbijam jajka, dodaję śmietanę (musi być kwaśna, za którymś razem dałam słodką i kluseczki nie wyszły :-)), przesianą mąkę i szczyptę soli, wszystko mieszam na gładką masę w dużym garnku gotuję wodę i solę, gdy woda wrze nabieram łyżeczką do herbaty ciasto i wkładam bardzo szybko do wrzątku po włożeniu ostatniej porcji ciasta, czekam 5-10 sekund i od razu odcedzam na sicie kluseczki
są gotowe do podania - mi się wydaje, że to one właśnie nadają wyjątkowy charakter potrawie, bo są wspaniałe
Mniam !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/02/kaczka-nadziewana-jabkami.html