Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 15 listopada 2013 r. Ponoć
dynia uprawiana była już 7000 lat p.n.e. przez dawnych Indian z terenów obecnego Peru. Nieoficjalną stolicą tego warzywa jest miasto Morton, w USA w stolicy Illinois. W tym stanie jest najpopularniejsza.
Dynia - to przede wszystkim ciągłe zawody w wyhodowaniu tej najcięższej. Ostatni rekord Europy osiągnęła
dynia wyhodowana w Belgii - ważyła 730 kg. Rekord Polski wynosi 514 kg, pobity już po raz czwarty przez tego samego hodowcę. Natomiast rekord świata należydo hodowcy z USA, pobity
dynią o wadze 821 kg. Jedynym kontynentem, na którym nie można wyhodować dyni jest Antarktyda (ale na Alasce jeszcze jest to możliwe).
Dynia jest wszechstronnym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Przyznam szczerze, że do tej
pory nie przepadałam za banią. Znałam ją tylko w jednej postaci - w occie na słodko. Okazuje się jednak, że odsłaniając inne "oblicza" tego warzywa można je polubić, a nawet pokochać. Wśród potraw moim faworytem są zupy kremy, dlatego część wyhodowanej przeze mnie dyni

postanowiłam przeznaczyć właśnie na to danie. Kierowała mną ciekawość jaki będzie smak kremu. Wiadomo jest, że
dynia podobnie jak
cukinia, konkretnym smakiem nie grzeszy. Ale to właśnie dzięki tej "zalecie" odpowiednio ją przyprawiając, można tworzyć ciekawe kombinacje smakowe i uzyskać wspaniałą potrawę. Tak było i w tym przypadku. Krem przygotowałam na bazie
bulionu warzywnego. Dodałam
cebulkę i
czosnek, którą wcześniej zeszkliłam na patelni,
pomidory i
bazylię. "Wisienką na torcie" okazał się podsmażony
schab pokrojony w paseczki, zmiksowany z całą zawartością. Rezultat był naprawdę imponujący. Pyszna kremowa,pożywna zupa o pięknym zabarwieniu i cudownym aromacie. A smak dyni? Naprawdę nie miałam pojęcia, że spożywając tę potrawę można odnieść tak wspaniałe odczucia smakowe. Konkluzja - w przyszłym roku posieję dużo dyni w moim ogródku. Jeśli ktoś nie przepada za akcentem mięsnym, można go pominąć. Przepis otrzymałam od znajomej:-)Krem z dyni z paseczkami schabowymi Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 13 listopada . Aksamitny krem z dyni z paseczkami schabowymi!Jesień jest magiczną
porą roku, która składa nam w darze wiele pięknych zdrowych i pysznych warzyw. Gospodynie prześcigają się w tworzeniu pysznych dań. Wśród nich są przeróżne potrawy z dyni. Ja przygotowałam pyszny rozgrzewający krem, w którym oprócz walorów
smakowych i zapachowych wzrok przyciąga wspaniała magiczna barwa. Polecam :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 50 minLiczba porcji: 4Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g)Liczba kilokalorii w 100 g: 84 Węglowodany na 100 g: 9 g
Białko na 100 g: 3 g Tłuszcz na 100 g: 5 gSkładniki:
dynia bez skóry (ok. 2 kg dyni ze skórą): 1 kg
schab B/K : 500 g
cebula : 2
pomidory : 1 puszka
czosnek : 2 ząbki suszona
bazylia : 1/2 łyżeczki
śmietana 18 % : 100 ml
bulion warzywny : 1 litrklarowane
masło : 2 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 3/4 łyżeczkiPrzygotowanie:
dynię bez skóry kroję w kostkę
schab kroję w paseczki
cebulę i
czosnek kroję na drobno na patelni rozgrzewam
masło klarowane i smażę
schab do zrumienienia ze wszystkich stron
mięso zdejmuję z patelni i odstawiam na pozostałym tłuszczu przesmażam
cebulę z
czosnkiemschab cebulę i
czosnek przekładam do garnka, dodaję
dynię, mieszam i zalewam
bulionem przykrywam garnek pokrywką i gotuję na małym ogniu około 10 minutpo tym czasie dodaję
pomidory oraz
bazyliępo około 10 minutach, kiedy
dynia będzie miękka, miksuję całość na gładką masędodaję
śmietanę, doprawiam
solą oraz
pieprzem i doprowadzam do zagotowania

Smacznego!