ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 października 2013 r. Buraki - okrągłe twarde, czerwone, małe warzywne kulki, które rosną pod ziemią. Można je przygotowywać na wiele sposobów, są szalenie zdrowe. Spożywane w jakiejkolwiek postaci gwarantują nam długie i zdrowe życie. Te kolorowe warzywa korzeniowe zawierają silne związki odżywcze, które pomagają chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami, zwłaszcza raka jelita grubego. Pigmenty, które dają burakom swoje bogate kolory są nazywane "betalains". Surowewarzywa mają chrupiącą konsystencję, która podczas smażenia przekształca się w miękką i maślaną masę. Kolor buraków może być modyfikowany w trakcie smażenia. Dodanie kwaśnego składnika np. soku z cytryny lub octu rozjaśni kolor, natomiast substancja alkaliczna np. soda spowoduje głęboki fiolet. Sól osłabi zabarwienie warzyw, dlatego trzeba ją dodawać pod koniec smażenia. Moje buraczki połączyłam na patelni z cebulką jabłuszkiem i sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskałam wspaniałą burgundową przystawkę o słodko-kwaśnym smaku, będącą pysznym i zdrowym dodatkiem do ziemniaków na obiad. W tym roku buraczki pięknie obrodziły na mojej plantacji i mam dość pokaźny zbiór, więc ta potrawa nieraz zagości na moim stole, bo jest tego warta:-)
Jeśli ręce zabarwią się w trakcie przyrządzania buraka, wystarczy natrzeć sokiem z cytryny i zmyć plamę. Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku":-)Buraczki na ciepło Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 października . Słodko-kwaśne buraczki na ciepło! Rubinowe skarby o pysznym słodkawo-kwaśnym smaku i mięsistej teksturze idealne w zestawie obiadowym:-)Oceny: 4 , 7Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 20 minLiczba kilokalorii w 100 g: 119 Białko na 100 g: 1,3 g Tłuszcz na 100 g: 6,9 g Węglowodany na 100 g: 13 g Błonnik na 100 g: 1,7 gSkładniki:małe buraczki : 600 gduże jabłko kwaśno-winne : 1mała cebulka : 1/2mąka : 1 płaska łyżeczkacukier : 1 płaska łyżeczkaolej do smażenia : 4 łyżkisól morska : 1 płaska łyżeczkasok z cytryny : kilka kropelPrzygotowanie :Buraczki najpierw szoruję, potem gotuję w mundurkach (około 45-60 minut).Obieram i ścieram na tarce o większych oczkach.Oddzielnie ścieram jabłko.Potrzeba około 200 ml wrzątku.Cebulkę kroję w kosteczkę, a następnie na oleju lekko ją rumienię na dużej patelni.Mieszając energicznie dodaję mąkę, a następnie jabłko. Dolewam trochę wrzątku i sypię cukier.Smażę do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.Następnie ciągle mieszając dodaję buraczki i na samym końcu, na co zwróciłam uwagę wcześniej doprawiam solą i w razie potrzeby uzupełniam wodą,aby uzyskać odpowiednią konsystencję.Potrawę wieńczą krople soku z cytryny:-)
Pyszności!