Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 października 2013 r.
Buraki - okrągłe twarde, czerwone, małe warzywne kulki, które rosną pod ziemią. Można je przygotowywać na wiele sposobów, są szalenie zdrowe. Spożywane w jakiejkolwiek postaci gwarantują nam długie i zdrowe życie. Te kolorowe warzywa korzeniowe zawierają silne związki odżywcze, które pomagają chronić przed chorobami
serca, niektórymi nowotworami, zwłaszcza
raka jelita grubego. Pigmenty, które dają
burakom swoje bogate kolory są nazywane "betalains". Surowewarzywa mają chrupiącą konsystencję, która podczas smażenia przekształca się w miękką i
maślaną masę. Kolor
buraków może być modyfikowany w trakcie smażenia. Dodanie kwaśnego składnika np.
soku z cytryny lub
octu rozjaśni kolor, natomiast substancja alkaliczna np.
soda spowoduje głęboki fiolet.
Sól osłabi zabarwienie warzyw, dlatego trzeba ją dodawać pod koniec smażenia. Moje
buraczki połączyłam na patelni z
cebulką jabłuszkiem i
sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskałam wspaniałą burgundową przystawkę o słodko-kwaśnym smaku, będącą pysznym i zdrowym dodatkiem do
ziemniaków na obiad. W tym roku
buraczki pięknie obrodziły na mojej plantacji i mam dość pokaźny zbiór, więc ta potrawa nieraz zagości na moim
stole, bo jest tego warta:-)

Jeśli ręce zabarwią się w trakcie przyrządzania
buraka, wystarczy natrzeć
sokiem z cytryny i zmyć plamę. Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku":-)
Buraczki na ciepło Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 października . Słodko-kwaśne
buraczki na ciepło! Rubinowe skarby o pysznym słodkawo-kwaśnym smaku i mięsistej teksturze idealne w zestawie obiadowym:-)Oceny: 4 , 7Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 20 minLiczba kilokalorii w 100 g: 119
Białko na 100 g: 1,3 g Tłuszcz na 100 g: 6,9 g Węglowodany na 100 g: 13 g Błonnik na 100 g: 1,7 gSkładniki:małe
buraczki : 600 gduże
jabłko kwaśno-
winne : 1mała
cebulka : 1/2
mąka : 1 płaska łyżeczka
cukier : 1 płaska łyżeczka
olej do smażenia : 4 łyżki
sól morska : 1 płaska łyżeczka
sok z cytryny : kilka kropelPrzygotowanie :
Buraczki najpierw szoruję,
potem gotuję w mundurkach (około 45-60 minut).Obieram i ścieram na tarce o większych oczkach.Oddzielnie ścieram
jabłko.Potrzeba około 200 ml wrzątku.
Cebulkę kroję w kosteczkę, a następnie na
oleju lekko ją rumienię na dużej patelni.Mieszając energicznie dodaję
mąkę, a następnie
jabłko. Dolewam trochę wrzątku i sypię
cukier.Smażę do momentu aż
jabłka zaczną się rozpadać.Następnie ciągle mieszając dodaję
buraczki i na samym końcu, na co zwróciłam uwagę wcześniej doprawiam
solą i w razie potrzeby uzupełniam
wodą,aby uzyskać odpowiednią konsystencję.Potrawę wieńczą krople
soku z cytryny:-)


Pyszności!