ßßß Cookit - przepis na buraczki z cebulką do obiadu

buraczki z cebulką do obiadu

nazwa

Wykonanie

Podaję je na zimno, do różnych mięsnych potraw, mocno wyczuwalny smak i zapach podsmażonej cebulki, nadaje buraczkom przepysznego charakteru :) Jeśli lubicie to piękne i smaczne warzywo, polecam również ten przepis :)
około 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych buraków (w łupinkach)
2 małe cebule + 1 łyżka masła do podsmażenia
sok z cytryny
cukier do smaku
czarny pieprz
1 jabłko winne (opcjonalnie)
Buraczki schładzamy, obieramy z łupinek, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do buraczków, jeśli ktoś lubi, może dodać również jabłko (winne) starte na dużych oczkach, całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, odrobiną cukru i czarnym pieprzem, wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby składniki się "przegryzły".
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/buraczki-z-cebulka-do-obiadu.html