Wykonanie
Podaję je na zimno, do różnych
mięsnych potraw, mocno wyczuwalny smak i zapach podsmażonej
cebulki, nadaje buraczkom przepysznego charakteru :) Jeśli lubicie to piękne i smaczne warzywo, polecam również ten przepis :)

około 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych
buraków (w łupinkach)2 małe
cebule + 1 łyżka
masła do podsmażenia
sok z cytrynycukier do smaku
czarny pieprz1
jabłko winne (opcjonalnie)
Buraczki schładzamy, obieramy z łupinek, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na
maśle, dodać do
buraczków, jeśli ktoś lubi, może dodać również
jabłko (
winne) starte na dużych oczkach, całość wymieszać, doprawić
sokiem z cytryny, odrobiną
cukru i
czarnym pieprzem, wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby składniki się "przegryzły".