Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 13 sierpnia 2013 r. O dobroczynnych właściwościach
ziemniaków wiemy nie od dziś. Do przyrządzenia tych
ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie ale teraz kiedy
młodych kartofli mamy już pod dostatkiem nie można dłużej czekać. Pyry nacinane i pieczone to bardzo efektowny sposób podania fantastycznie smakują i wyglądają. Na zewnątrz otulone chrupiącą skórką, a w środku miękkie. Wykonanie ich nie jest trudne wystarczy drewniana łyżka i dobry nóż, aby uzyskać równe nacięcia. Można je jeść jako samodzielne danie lub dodatek do
mięsa, czy
ryby. Zaserwowałam je z
kurczakiem i
sałatką przygotowaną ze świeżych warzyw pochodzących z mojego warzywniaka. Przepis później. Taki sposób przygotowania
ziemniaków dotarł do nas z kuchni szwedzkiej, a ten przepis znalazłam w zbiorze "szybko łatwo, smakowicie":-)
Ziemniaki nacinane z pieca Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 sierpnia .Pyszne
ziemniaki z pieca!!! To jedne z najlepszych
ziemniaków jakie kiedykolwiek
jadłam. Są miękkie z lekko chrupiącą skórką, słodkawe dzięki długiemu pieczeniu i aromatyczne dzięki wysyceniu ich ulubionymi
przyprawami i
ziołami. Poza tym świetnie prezentują się na talerzu i dobrze smakują również na zimno:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 1 godz. i 15 minŁączny czas: 1 godz. i 30 minLiczba porcji: 2 porcjeRozmiar porcji: 4
ziemniakiSkładniki:duże
ziemniaki : 7tłuszcz do smarowania blachy : 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek : 3 łyżki
sól morska : do smaku
czosnek : 1 ząbek
natka pietruszki : kilka gałązek
słodka papryka : 1/2 łyżeczki
ostra papryka : 1/3 łyżeczki
bazylia : 1/2 łyżeczki
oregano : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:
ziemniaki dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacinam je w plastry głęboko ale nie do końca tak, aby wszystkie plastry trzymały się razem, dobry patent, to tak jak
pisałam wcześniej położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić w każdym
ziemniaku rozchylam plastry i smaruję
oliwąblaszkę natłuszczam
oliwą i układam
ziemniaki
posypuję
solą wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w temperaturze 200oCpo tym czasie wyciągam z pieca ponownie smaruję
oliwą i posypuję
słodką papryką wymieszaną z ostrą, pokrojoną
natką wymieszaną z
czosnkiem,
ziołami tutaj można prószyć jak lubiciewkładam do piekarnika i piekę jeszcze około 15 minut


Smacznego !!!