ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki nacinane z pieca

Ziemniaki nacinane z pieca

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 sierpnia 2013 r. O dobroczynnych właściwościach ziemniaków wiemy nie od dziś. Do przyrządzenia tych ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie ale teraz kiedy młodych kartofli mamy już pod dostatkiem nie można dłużej czekać. Pyry nacinane i pieczone to bardzo efektowny sposób podania fantastycznie smakują i wyglądają. Na zewnątrz otulone chrupiącą skórką, a w środku miękkie. Wykonanie ich nie jest trudne wystarczy drewniana łyżka i dobry nóż, aby uzyskać równe nacięcia. Można je jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, czy ryby. Zaserwowałam je z kurczakiem i sałatką przygotowaną ze świeżych warzyw pochodzących z mojego warzywniaka. Przepis później. Taki sposób przygotowania ziemniaków dotarł do nas z kuchni szwedzkiej, a ten przepis znalazłam w zbiorze "szybko łatwo, smakowicie":-)
Ziemniaki nacinane z pieca Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 sierpnia .
Pyszne ziemniaki z pieca!!! To jedne z najlepszych ziemniaków jakie kiedykolwiek jadłam. Są miękkie z lekko chrupiącą skórką, słodkawe dzięki długiemu pieczeniu i aromatyczne dzięki wysyceniu ich ulubionymi przyprawami i ziołami. Poza tym świetnie prezentują się na talerzu i dobrze smakują również na zimno:-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 15 min
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Liczba porcji: 2 porcje
Rozmiar porcji: 4 ziemniaki
Składniki:
duże ziemniaki : 7
tłuszcz do smarowania blachy : 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek : 3 łyżki
sól morska : do smaku
czosnek : 1 ząbek
natka pietruszki : kilka gałązek
słodka papryka : 1/2 łyżeczki
ostra papryka : 1/3 łyżeczki
bazylia : 1/2 łyżeczki
oregano : 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
ziemniaki dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacinam je w plastry głęboko ale nie do końca tak, aby wszystkie plastry trzymały się razem, dobry patent, to tak jak pisałam wcześniej położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić w każdym ziemniaku rozchylam plastry i smaruję oliwą
blaszkę natłuszczam oliwą i układam ziemniaki
posypuję solą wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w temperaturze 200oC
po tym czasie wyciągam z pieca ponownie smaruję oliwą i posypuję słodką papryką wymieszaną z ostrą, pokrojoną natką wymieszaną z czosnkiem, ziołami tutaj można prószyć jak lubicie
wkładam do piekarnika i piekę jeszcze około 15 minut
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/08/ziemniaki-nacinane-z-pieca.html