ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 sierpnia 2013 r. O dobroczynnych właściwościach ziemniaków wiemy nie od dziś. Do przyrządzenia tych ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie ale teraz kiedy młodych kartofli mamy już pod dostatkiem nie można dłużej czekać. Pyry nacinane i pieczone to bardzo efektowny sposób podania fantastycznie smakują i wyglądają. Na zewnątrz otulone chrupiącą skórką, a w środku miękkie. Wykonanie ich nie jest trudne wystarczy drewniana łyżka i dobry nóż, aby uzyskać równe nacięcia. Można je jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, czy ryby. Zaserwowałam je z kurczakiem i sałatką przygotowaną ze świeżych warzyw pochodzących z mojego warzywniaka. Przepis później. Taki sposób przygotowania ziemniaków dotarł do nas z kuchni szwedzkiej, a ten przepis znalazłam w zbiorze "szybko łatwo, smakowicie":-)Ziemniaki nacinane z pieca Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 sierpnia .Pyszne ziemniaki z pieca!!! To jedne z najlepszych ziemniaków jakie kiedykolwiek jadłam. Są miękkie z lekko chrupiącą skórką, słodkawe dzięki długiemu pieczeniu i aromatyczne dzięki wysyceniu ich ulubionymi przyprawami i ziołami. Poza tym świetnie prezentują się na talerzu i dobrze smakują również na zimno:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 1 godz. i 15 minŁączny czas: 1 godz. i 30 minLiczba porcji: 2 porcjeRozmiar porcji: 4 ziemniakiSkładniki:duże ziemniaki : 7tłuszcz do smarowania blachy : 1/2 łyżeczkioliwa z oliwek : 3 łyżkisól morska : do smakuczosnek : 1 ząbeknatka pietruszki : kilka gałązeksłodka papryka : 1/2 łyżeczkiostra papryka : 1/3 łyżeczkibazylia : 1/2 łyżeczkioregano : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:ziemniaki dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacinam je w plastry głęboko ale nie do końca tak, aby wszystkie plastry trzymały się razem, dobry patent, to tak jak pisałam wcześniej położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić w każdym ziemniaku rozchylam plastry i smaruję oliwąblaszkę natłuszczam oliwą i układam ziemniaki
posypuję solą wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w temperaturze 200oCpo tym czasie wyciągam z pieca ponownie smaruję oliwą i posypuję słodką papryką wymieszaną z ostrą, pokrojoną natką wymieszaną z czosnkiem, ziołami tutaj można prószyć jak lubiciewkładam do piekarnika i piekę jeszcze około 15 minut
Smacznego !!!