Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2013 r.
Cukinia zaskarbiła sobie stałe miejsce w kuchni polskiej. Z tego powodu warto jej się przyjrzeć nieco bliżej. Może uda się ją odkryć na nowo???
Cukinia zwana też
kabaczkiem, to warzywo z rodziny dyniowatych, jest więc spokrewniona z
dyniami,
melonami i
ogórkami. Ojczyzną
kabaczka jest Ameryka Południowa (I
love this country), zaś do Europy zawędrował tak jak wiele innych warzyw za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.Podobnie jak
ziemniaki,
pomidory czy
bakłażan początkowo uważano go jedynie za roślinę ozdobną, która była ciekawym uzupełnieniem ogrodu kwietnego.
Cukinia to zdrobnienie od słowa "zucca" (
dynia), oznacza więc "małą
dynię". Historia nazwy "zucca" nie jest zbyt pochlebna, ponieważ w lokalnym dialekcie oznaczała ni mniej, ni więcej osobę kłótliwą lub idiotę.
Cukinia owiana jest tajemnicą, którą są kwiatostany. Jest jednym z nielicznych warzyw, w którym kwiaty doskonale nadają się na smakowite przekąski. Jeśli spojrzymy na
cukinię pod kątem walorów odżywczych, to widzimy, że jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w wapń, potas, magnez.Ponadto jest źródłem witaminy C oraz prowitaminy A. Jest to warzywo, po które warto sięgać tworząc codzienne menu zwłaszcza, że dostępne jest przez cały rok, a w sezonie letnim kusi nie tylko jakością ale i ceną. Od czasów, w których dyniowate gościły jedynie w ogrodach, wiele się zmieniło i dziś warzywa te są chętnie spożywane pod różnymi postaciami. Placuszki
cukiniowe podałam na ciepło, jako popołudniową przekąskę w wersji na słodko. Muszę przyznać, że pierwszy raz
jadłam takie cudeńka i byłam nimi oczarowana. Gorące złociste, w środku bardzo mięciutkie, a z zewnątrz delikatnie zrumienione. Można było wybrać placki z
cukrem, sosem
czekoladowym,
sosem malinowym i
bitą śmietaną. Mnie najbardziej smakowała wersja ze
śmietaną-mmm pycha:-) Te placki to alternatywa dla placków ziemniaczanych. Jeśli mam wybrać zdecydowanie preferuję te z
cukinią ich smak przywołuje lato, są dużo lżejsze i pyszne. Polecam! Placuszki z
cukinii na słodko Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 22 sierpnia . Delikatne placuszki z
cukinii! Pyszne słodkie placki z
cukinii, które smakują wprost niebiańsko podane z
bitą śmietaną:-)Oceny: 4,8Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 30 minLiczba porcji: 2 Rozmiar porcji: 6 placków Liczba kilokalorii w 100 g: 107Składniki:
mąka orkiszowa : 30 g
sól morska : 1/2 łyżeczki
jajko wiejskie od gospodyni : 1
mleko : 2 łyżki
cukinia : około 300 gj asnobrązowy
cukier : 3 łyżki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 3 łyżkiPrzygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, mieszam ze szczyptą
soli, a następnie z roztrzepanym
jajkiem.Stopniowo wlewam
mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie.Mieszam z
cukinią startą na tarce o małych oczkach (miałam bardzo dorodną
cukinię i bałam się, że ścierając na grubych oczkach placuszki będą twarde).Doprawiam
cukrem.Rozgrzewam patelnię z jedną łyżką
oliwy z oliwek, nakładam po łyżce masy i smażę placuszki z jednej strony, na średnio małym ogniu, przez około 2-3 minuty. Gdy ładnie się zrumienią przewracam je na drugą stronę i smażę jeszcze przez około 1-2 minuty. Kolejne partie smażę podobnie jak powyżej.


Smacznego!