Wykonanie
Ogórki kiszoneAutor:
Halina Joskowska Opublikowano: 29 sierpnia 2013 r. O ogórkach
pisałam tu i tu . Jednak wciąż mam niedosyt i muszę uzupełnić parę ważnych aspektów dotyczących
ogórków kiszonych. Sezon
ogórkowy wre, wszyscy zaprawiają, konserwują, przetwarzają, robią zapasy na zimę. No skoro wszyscy to ja też. Kamienny kufel podarowała mi moja Mama, bo stwierdziła, że takiego małego nie będzie używać. Nie było na co czekać, tym bardziej, że
ogórki na działce już prosiły o konserwowanie.Przygotowując składniki i
przyprawy zaczęłam zastanawiać się po co te wszystkie zabiegi i
czemuma służyć to całe kiszenie, jakie znaczenie i wartości odżywcze ma Cucumis sativus. Poszperałam w notatkach i internecie i uzmysłowiłam sobie, że kiszenie to nic innego jak utrwalanie
ogórków poprzez wytwarzający się kwas
mlekowy w wyniku fermentacji
mlekowej. Bakterie zamieniają
cukier zawarty w warzywach na kwas
mlekowy, przez co zabezpieczają cucumbry przed gniciem. Podczas fermentacji oprócz kwasu
mlekowego powstają nieliczne ilości
alkoholu i kwasu
octowego, które wpływają na podniesienie smaku i zapachu produktów kiszenia. Do słonej zalewy używa się
soli niejodowanej, którą dodaje się po zagotowaniu
wody, ponieważ gotowana
sól ma tylko słony smak, a reszta zostaje zabita.
Ogórki zalewa się mocno gorącym płynem tuż po dodaniu NaCl. Ważne jest, aby
ogórki były pokryte słoną zalewą, tak aby nie dostawało się do nich powietrze, które powoduje rozwój pleśni gnilnych. Dzięki słonej zalewie łatwiej jest wydzielany sok z
ogórka, w którym swobodnie mogą działać bakterie kwasu
mlekowego.
Kiszone ogórki regulują mikroflorę przewodu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie
białka, pobudzają apetyt i przyczyniają się do wydzielania
soków trawiennych. Są doskonałym źródłem dobrych bakterii. Zawsze wydawało mi się, że są tylko złe bakterie ale to jest idea przedpotopowa. Te dobre bakterie są bronią (można powiedzieć "biologiczną") w walce z grzybicami, działają silnie odkwaszająco na organizm, pomagają trawić ciężkostrawne i eliminować toksyczne elementy pożywienia.
Ogórki kiszone są cennym źródłem witamin,
soli mineralnych i błonnika. Zawierają przede wszystkim witaminę C, magnez, potas i beta karoten. Ciekawostka - zawartość witaminy C w
surowym ogórku jest znikoma, ale już
kiszony ogórek ma jej sporo. Pożytek z jedzenia zakiszonego to nasza skóra, włosy oraz paznokcie. Likwiduje ospałość i depresję. Te
ogórki są wspaniałe przy dietach odchudzających, sprawiają, że dłużej czujemy się syci i przyspieszają spalanie kalorii. Dodawane jako składniki
przyprawy nie tylko dodają smaku ale też przedłużają żywot kiszonek. Takie
przyprawy jak
koper,
czosnek, liście
wiśni, korzeń
chrzanu, dzięki zawartości w nich
olejków eterycznych, również mają działanie grzybobójcze - zapobiegają rozwojowi pleśni.
Ogórki kiszone są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej, wykorzystywane jako dodatki do kanapek, sałatek, surówek i dań
mięsnych, stanowią również rodzaj przekąsek. Dobrych właściwości jakie maja
ogórki kiszone jest naprawdę dużo, a ich jedzenie działa zarówno na piękny wygląd jak również na wspaniałe samopoczucie każdego dnia. Przyznam się, że moje kiszone tak z ciekawości smakowałam i stwierdziłam, że już są pyszne, a co będzie dalej?
Póki co obciążyłam je kamieniem i odstawiłam w ciemności egipskie. To kiszenie jest naprawdę inspirujące i pobudza zmysły:-)
Ogórki kiszone Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 27 sierpnia . Chrupiące
ogórki kiszone!
Ogórki kiszone domowej roboty, to samo zdrowie. Mają swój wyjątkowy aromat, intensywny smak i piękną ciemnozieloną barwę:-)Oceny na tę chwilę: 4 , 5Czas przygotowania: 50 minRozmiar porcji: 1
ogórekLiczba kilokalorii w porcji: 11
Białko na porcję: 1,0 g Weglowodany na porcję: 1,9 g Tłuszcz na porcję: 0,2 g Błonnik na porcję: 0,5 gSkładniki znajdują się tutaj.Przygotowanie tutaj : z tą tylko różnicą, że zamiast układania
ogórków w słoikach, ładuję je do kamiennego kufla i na koniec pojemnik przykrywam talerzykiem i obciążam kamieniem:-)
Smacznego!