ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegobażanty 2 sztukboczek w plastrach 100 gramówcebula 1 sztuktłuszcz z gęsi 30 gramówkapusta kiszona 700 gramówziarna jałowca 1 łyżek stołowychziarno pieprzu 1 łyżek stołowychszampan 250 mililitrówgrejfrut różowy 2 sztukwywar z drobiu 250 mililitrówśmietana 1 łyżek stołowychcukier według uznaniasól według uznaniapieprz mielony według uznaniaWykonanie:Na rozgrzanym tłuszczu z gęsi zeszklić posiekaną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i dusić mieszając. Doprawić solą, cukrem oraz ziarnami pieprzu i jałowca. Wlać szampan i dusić ok. 1h. Z oczyszczonego grejpfruta usunąć białe włókna, pokroić w kawałki i 15 minut przed końcem duszenia dodać do kapusty.Umyte, osuszone bażanty obłożyć plastrami boczku i piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Często podlewać wytapiającym się podczas pieczenia tłuszczem.Do sosu z pieczeni wlać bulion, przecedzić i zebrać tłuszcz. Zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Z bażantów zdjąć boczek i przekroić na pół. Podawać z sosem i kapustą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: