Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
bażanty 2 sztuk
boczek w plastrach 100 gramów
cebula 1 sztuktłuszcz z gęsi 30 gramów
kapusta kiszona 700 gramówziarna jałowca 1 łyżek stołowychziarno
pieprzu 1 łyżek stołowych
szampan 250 mililitrów
grejfrut różowy 2 sztuk
wywar z drobiu 250 mililitrów
śmietana 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz mielony według uznaniaWykonanie:Na rozgrzanym tłuszczu z gęsi zeszklić posiekaną
cebulę, dodać poszatkowaną
kapustę kiszoną i dusić mieszając. Doprawić
solą,
cukrem oraz ziarnami
pieprzu i jałowca. Wlać
szampan i dusić ok. 1h. Z oczyszczonego
grejpfruta usunąć białe włókna, pokroić w kawałki i 15 minut przed końcem duszenia dodać do
kapusty.Umyte, osuszone
bażanty obłożyć plastrami
boczku i piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Często podlewać wytapiającym się podczas pieczenia tłuszczem.Do sosu z pieczeni wlać
bulion, przecedzić i zebrać tłuszcz. Zaprawić
śmietaną, doprawić
solą i
pieprzem. Z
bażantów zdjąć
boczek i przekroić na pół. Podawać z sosem i
kapustą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: