ßßß Cookit - przepis na Bażant w szampańskim sosie

Bażant w szampańskim sosie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
bażanty 2 sztuk
boczek w plastrach 100 gramów
cebula 1 sztuk
tłuszcz z gęsi 30 gramów
kapusta kiszona 700 gramów
ziarna jałowca 1 łyżek stołowych
ziarno pieprzu 1 łyżek stołowych
szampan 250 mililitrów
grejfrut różowy 2 sztuk
wywar z drobiu 250 mililitrów
śmietana 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
Wykonanie:
Na rozgrzanym tłuszczu z gęsi zeszklić posiekaną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i dusić mieszając. Doprawić solą, cukrem oraz ziarnami pieprzu i jałowca. Wlać szampan i dusić ok. 1h. Z oczyszczonego grejpfruta usunąć białe włókna, pokroić w kawałki i 15 minut przed końcem duszenia dodać do kapusty.
Umyte, osuszone bażanty obłożyć plastrami boczku i piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Często podlewać wytapiającym się podczas pieczenia tłuszczem.
Do sosu z pieczeni wlać bulion, przecedzić i zebrać tłuszcz. Zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Z bażantów zdjąć boczek i przekroić na pół. Podawać z sosem i kapustą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4760/Bazant-w-szampanskim-sosie