ßßß Cookit - przepis na Buraczki smażone z boczkiem i śmietaną-ciepła sałatka

Buraczki smażone z boczkiem i śmietaną-ciepła sałatka

nazwa

Wykonanie

Jesień to czas buraczka i warto o nim pamiętać ,z uwagi na jego dobroczynne właściwości .Zresztą nie ma nic, bardziej pysznego do kotleciora schabowego, czy kaczuchy pieczonej, jak ciepła buraczana przystawka … Ja wcinam ją, nawet jako samodzielne danie na kolację , im więcej odsmażane tym leprze 😉
Skład :
2 duże gotowane buraczki
250 g wędzonego nie parzonego boczku
1 czubata łyżka słodkiej gęstej śmietany, sól, cukier i pieprz do smaku
Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , boczek pokroić w małą kostkę . Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek ( jeśli jest tłusty to już nie wlewamy oleju , wystarczy do smażenia to co się wytopi z boczku ) . Jak boczek nabierze złotej barwy ,dorzucamy buraczki , doprawiamy solą ,pieprzem i odrobiną cukru do smaku i smażymy około 10 minut mieszając ,żeby się nie przypaliły . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy . Dobra przystawka obiadowa , ale także samodzielne danie i pamiętajcie odgrzewamy podsmażając na patelni , a nie w mikrofalówce, wtedy będzie smaczniejsza .Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/buraczki-smazone-z-boczkiem-i-smietana-ciepla-salatka