ßßß
Składniki:10 średniej wielkości jabłek2 jajka1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki oleju12 łyżeczek masła orzechowegomigdały w płatkach1. Przygotowujemy formę. Tortownicę smarujemy masłem.2. Obieramy jabłka, przekrawamy je na pół i wydrążamy. Tak postępujemy z 6 jabłkami. Układamy je w formie jak na poniższym zdjęciu.
3. Do każdej połówki wkładamy po łyżeczce masła orzechowego.4. Posypujemy orzechami.5. Pozostałe 4 jabłka kroimy na ćwiartki i układamy na połówkach jabłek.6. W misce mieszamy: jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszennej i ziemniaczaną, cynamon, proszek do pieczenia i olej.7. Wylewamy ciasto na jabłka. Wierzch posypujemy migdałami w płatkach.8. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.

Smacznego! ;)