ßßß
200 gramów cukru2 duże jabłka4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej + 150 gramów mąki pszennej tortowej250 gramów miękkiego masła lub margaryny120 gramów posiekanych orzechów włoskich3 jaja2 łyżki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia2 porządne szczypty cynamonu (opcjonalnie)ewentualnie polewa czekoladowa + siekane orzechy na góręMasło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając dodawać po jednym jaju.Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem (opcjonalnie), wsypywać do utartej masy po 1 łyżce miksując.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli są bardzo soczyste część soku odcisnąć. Następnie dodać je do ciasta, wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.Foremkę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną, przełożyć do niej ciasto.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za szybko nam się przypieka, bez obaw można otworzyć piekarnik i przykryć je z góry folią aluminiową.Uwaga: ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciepłe jest bardzo mięciutkie (moje było krojone lekko ciepłe, bo wiadomo, "sępy" czekały).