Wykonanie
Przepis ten dostałem kiedyś od kolegi (pozdrowienia dla Mariusza!). Dlaczego odwrócona? W roladzie tej
mielone mięso jest na zewnątrz, a nie w środku. Robi się ją bardzo łatwo – nie musimy nic szyć, wiązać, spinać ani wkładać w siatkę do pieczenia. Wystarczy folia amelinowa (tego nie pomalujesz:) Ja zwykle robię dwie takie rolady. Tym razem jedną zrobiłem z
mozzarellą i
suszonymi pomidorami, a drugą ze
śliwkami.


Składniki (na dwie rolady):
pierś z kurczaka – 2 kotlety
mięso mielone – 500 gram
koperek – ½ pęczkasucha
bułka – 1 szt.
bułka tarta – 5 łyżek
jajko – 1 szt
mozzarella w zalewie – 50 gram
suszone pomidory – 5 kawałkówkilka listków świeżej
bazyliiśliwki suszone – 10 szt.
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
przyprawa do kurczakaMięso mielone (1:1 drobiowe i wieprzowe) mieszamy z namoczoną i odciśniętą
bułką,
jajkiem, posiekanym
koperkiem,
bułką tartą i
przyprawami. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę
bułki tartej. Rozbijamy cienko dwa kotlety z piersi i przyprawiamy. Na kawałku folii aluminiowej układamy warstwę
mięsa mielonego w kształcie prostokąta. Kładziemy na to kawałek piersi i farsz. Zwijamy roladę odwijając folię aluminiową (można to porównać do robienia rolki sushi). Roladę zlepiamy na bokach, zawijamy w folię i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy trochę
wody do naczynia (2 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180º i pieczemy około 1 godziny (w zależności od grubości rolady). Można podawać na ciepło, albo jako
wędlinę.