Wykonanie
1. Produkty:kotlety z
dorsza 180 g - 32 g
białka, 4 g tłuszczów, 4 g węglowodanów, kcal 176
ziemniaki 350 g - 7 g
białka, 67 g węglowodanów, kcal 294surówka z
kiszonej kapusty2. Czas przygotowania:40 minut3. Sposób przyrządzeniaJak zrobić kotlety - mielimy
mięso rybie w maszynce, na 1 kg
mięsa z
dorsza dodajemy jedno
jajko, łyżkę
majonezu,
vegetę,
pieprz,
sól, zmieloną mokrą połowę
bułki białej,
bułkę tartą (na oko, masa musi się formować, nie może być rzadka), można dodać
olej albo
oliwę (na oko), dodajemy zmielony
czosnek. Uformowanego kotleta należy obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na patelni.O gotowaniu
ziemniaków nie
będę pisał, jeśli ktoś nie wie jak je gotować proszę napisać w komentarzu:)Surówka z
kiszonej kapusty - do
kapusty kiszonej dodajemy
jabłko - ilość zależna od ilości
kapusty. Przyjmijmy, że 100 g
jabłka na 800 g
kapusty, dodajemy pokrojoną
marchewkę (wiórki),
oliwę z oliwek,
cebulkę,
pieprz.Ważne jest, aby uczyć się dodawać
przyprawy, produkty na oko. Metodą prób i błędów poznacie tą właściwą proporcję i odnajdziecie ten właściwy smak:)4. Ocena smaku10/105. WaloryObiad bajeczka.
Białko, węglowodany, nieco tłuszczów, mnóstwo witamin i minerałów. Wręcz posiłek z kakonu zdrowego jedzenia:)6. UwagiBrak, wszystko jest zdrowe.7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 39 gwęglowodany: 71 gtłuszcze: 4 gkcal: 470 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):153 g
białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):90 g
białka, 48 g tłuszcz ów, 223 g węglowodanów, 1684 kcalMoje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 1 02 kg):204 g
białka, 153 g tłuszcz ów, 403 g węglowodanów, 3804 kcal