Wykonanie
Odkąd w naszym domu zagościło potomstwo zaprzyjaźniłam się z pulpetami. Kiedy po porodzie wracałam do domu jednym z pierwszych dań, przygotowanym dla mnie przez mamę były właśnie pulpety w
białym sosie,
potem kiedy dziewczynki zaczynały swoje przygody z jedzeniem to właśnie pulpety lubiły najbardziej, dlatego też robiłam je często, na wiele sposobów, z różnym sosem, różnie doprawiane, myślę, że mogłabym stworzyć broszurę typu pulpety - 30 propozycji podania :))Tutaj, na blogu, zamieszczam przepis na naszą ulubioną wersję, która wszystkim najbardziej przypadła do gustu :) To idealny przepis na danie dla małych dzieci, które nie wymaga dużo pracy. Można je podawać z
ziemniakami,
ryżem, czy
kaszą, u nas króluje wersja ryżowa :D Danie dla 6 osób


Składniki:500 g
mięsa mielonego2 kawałki
chleba namoczonego w
mleku1
jajkopęczek
koperkułyżka
soli ziołowej,
pieprz,
sólłyżka
majerankuopakowanie
marchewki z
groszkiemśredni słoik
koncentratu pomidorowego50 ml
mleka2 łyżki
mąkiMięso mielone wymieszać z
chlebem,
jajkiem,
solą ziołową,
majerankiem,
pieprzem i połową
koperku. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać
bułki tartej. Do garnka wlać
wodę, posolić ją lekko do smaku dodać
marchewkę z
groszkiem i doprowadzić do wrzenia. Z
mięsa uformować kulki i wkładać do gotującej się
wody. Gotować
mięso przez ok 20-30 minut w zależności od wielkości pulpetów, po czym wyjąć
mięso.
Wodę, jeśli jest jej za dużo można wylać, zostawić tyle, ile jest potrzebne do
sosu pomidorowego ( ok 3/4 l). Wlać
koncentrat pomidorowy, zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem.
Mąkę zalać w kubku połową szklanki zimnej
wody i wymieszać. Do
sosu pomidorowego gotującego się na lekkim ogniu wlać
mleko, zamieszać, a następnie wlać
mąkę z
wodą przecedzając ją przez sitko i szybko wymieszać, by nie było grudek. Wsypać
koperek. I gotowe.