Wykonanie
Długo mnie nie było. Działo się tyle wokół, że ledwo nadążałam za rzeczywistością, sferę wirtualną porzucając w otchłań zapomnienia. Ale wracam, pełna nowych pomysłów, z ogromną biblioteczką nieopublikowanych przepisów, bo przecież nie przestałam gotować :)Mam tylko nadzieję, że wszystkie choroby będą się nas trzymały z daleka i to przeziębienie, które właśnie
daje o sobie znać skończy się równie szybko, jak zaczęło, bo permanentny stan choroby jest nie do zniesienia.Wracając jednak do dzisiejszego dania...Są takie dania, które, zjedzone raz, na długo zapadają w naszej pamięci. Ta zupa do takich należy.Dawno, dawno temu, będąc słodką, piękną, cudowną, mądrą nastolatką pojechałam z rodziną odwiedzić znajomych rodziców. I tam miałam okazję zjeść ten pyszny rosół, przyćmił on wszystkie wspomnienia z tej wizyty, pamiętam tylko moment, gdy konsumowałam go z rozkoszą. Obiecałam sobie, że kiedyś spróbuję odtworzyć ten smak. Chyba się udało :))Dziś prezentuję trochę orientalny rosół, w którym króluje
curry.


Składniki:1 filet z
piersi z kurczaka3 marchwie1
pietruszka (korzeń)1/2
selera100 g
makaronu chińskiego2 litry
wodyprzyprawa curry,
papryka ostrasól,
pieprz,
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa,
liść laurowygarść
natki pietruszki2 łyżki
olejuPiersi pokroić w kostkę, obtoczyć w
curry i
papryce i wrzucić na rozgrzany na patelni
olej.Smażyć do zarumienienia. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wrzucić
mięso, starte warzywa,
wodę i przyprawić do smaku. Gotować ok 30 minut na wolnym ogniu.
Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Smacznego!!