Wykonanie
Gdy byłam mała nie lubiłam tego dania.
Jadłam same
ziemniaki z
cebulą. Jednak z
wiekiem wszystko się zmienia. Smak i upodobania również. Jedno się nie zmieniło. Nadal ciężko mi patrzeć na nieoczyszczoną, surową
wątróbkę, jednak w tym nieprzyjemnym zajęciu wyręcza mnie mój kochany mąż (wiem, wiem, mam za dobrze :)) Ostatnio, być może z powodu udogodnień, chęć na
wątróbkę przychodzi mi coraz częściej, dlatego dziś przepis właśnie na nią.Jest to zdrowsza wersja tego dania, gdyż
mięso nie jest smażone a duszone w
sosie pomidorowym, dzięki
czemu zajada się nim również nasza córcia. Widok jej twarzy, gdy podaję jej to danie - bezcenne :DU mnie dziś to danie było w towarzystwie
ziemniaków, jednak równie dobrze smakuje z
kaszą czy innym dodatkiem.
Składniki:400 g
wątróbki drobiowejłyżka
mąki2
cebulepomidory krojone w puszce2 łyżki
koncentratu pomidorowegomajeraneksól,
pieprz, szczypta
chilli,
papryka słodkaWątróbkę oczyścić, obtoczyć lekko w
mące.
Cebule pokroić w talarki, na patelni rozgrzać
oliwę lub
olej (ok. 2 łyżki). Wrzucić
cebule i zeszklić. Dodać
mięso, wlać
pomidory, koncentrat,
przyprawy i dusić ok 10 minut pod przykryciem. Jeśli składniki zaczynają przywierać do patelni, dodać trochę
wody. Wyłączyć ogień, posmakować i ewentualnie doprawić do smaku.