Wykonanie

Zupa ma niezwykle intensywny smak
kopru włoskiego i
selera, dzięki
czemu nie wymaga dużej ilości przypraw czy nawet
soli. Mnie spasowało to połączenie, może i Wam posmakuje :)Składniki:1
czerwona papryka3 małe
łodygi selera naciowego1
koper włoski2 ząbki
czosnkuok. 100 g
koncentratu pomidorowego3
marchewki1-2 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz1 łyżeczka
cukruok. 2 l
wody2 łyżki
oliwyWykonanie:Rozgrzewamy w garnku
oliwę, wrzucamy pokrojoną
paprykę,
koper włoski,
seler i
czosnek - podsmażamy na większym ogniu ok. 10 minut, a następnie zalewamy
wodą. Kiedy
woda się zagotuje, wrzucamy całe
marchewki i gotujemy 15 minut, po czym dodajemy
koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 10 minut, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem i wyłączamy gaz.Kiedy zupa ostygnie, wyjmujemy
marchewki, a całość miksujemy dokładnie. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy
jogurt naturalny, a
marchew kroimy w póltalarki.