ßßß Cookit - przepis na Kremowa Zupa Pomidorowo-Paprykowa z Koprem Włoskim

Kremowa Zupa Pomidorowo-Paprykowa z Koprem Włoskim

nazwa

Wykonanie

Zupa ma niezwykle intensywny smak kopru włoskiego i selera, dzięki czemu nie wymaga dużej ilości przypraw czy nawet soli. Mnie spasowało to połączenie, może i Wam posmakuje :)
Składniki:
1 czerwona papryka
3 małe łodygi selera naciowego
1 koper włoski
2 ząbki czosnku
ok. 100 g koncentratu pomidorowego
3 marchewki
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
ok. 2 l wody
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy pokrojoną paprykę, koper włoski, seler i czosnek - podsmażamy na większym ogniu ok. 10 minut, a następnie zalewamy wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy całe marchewki i gotujemy 15 minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i wyłączamy gaz.
Kiedy zupa ostygnie, wyjmujemy marchewki, a całość miksujemy dokładnie. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy jogurt naturalny, a marchew kroimy w póltalarki.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/04/kremowa-zupa-pomidorowo-paprykowa-z.html