Wykonanie

...mojej awersji do
ziemniaków ciąg dalszy :) Szukam ciekawszych i zdrowszych alternatyw
ziemniaków. Tarty są z pewnością bardziej reprezentatywne, dlatego stanowią dobre rozwiązanie na kolację w małym gronie. Liczę, że i wy je lubicie. Moja
tarta jest sycąca i delikatna w smaku, ostrości dodaje
ser żółty, także dodajcie go wg własnych upodobań.Składniki:300 g/ 2 1/2 szklanki
mąki razowej (u mnie pełnoziarnista 3 zboża Lubelli)150 g/ 11 łyżek
masła + 1łyżka do smażenia3 łyżki zimnej
wody4
jajka2
kabanosy cielęce3
pory150 ml
śmietany100 g/ 1 szklanka
sera cheddar2 łyżeczki suszonego
tymiankususzona
cebulasól,
pieprzWykonanie:
Mąkę, zimne
masło, 1
jajko,
wodę i szczyptę
soli wrzucić do miski i wyrobić ciasto mikserem z przystawką do ciasta lub najzwyczajniej rękami. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na 1h.W międzyczasie przygotowujemy farsz :
Kabanosy pokroić w plastry i podsmażyć na łyżce
masła, kiedy będą już rumiane dodać pokrojone w półplastry
pory i dusić aż zmiękną. Doprawić
solą i
pieprzem.Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę (średnica 31 cm/12 cali) wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika (185C/ 365F), aby ciasto się podpiekło. Przygotowujemy ostatnią część nadzienia : 3
jajka roztrzepujemy ze
śmietaną, dodajemy
starty ser cheddar (lub inny ostrzejszy w smaku), 1 łyżeczkę
tymianku, szczyptę
soli i
pieprzu. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz z
kiełbasy i
porów i to zalewamy miksturą z
jajek. Wierzch posypujemy suszoną
cebulą i pozostałą łyżeczką
tymianku - wstawiamy do piekarnika na ok.20-25 minut aż masa się zetnie.