Wykonanie

... mój debiutowy tort Andrzejkowy ... specjalnie na imprezę andrzejkową i dla solenizanta Andrzeja :) W
sumie to nie wiem
czemu dopiero teraz upiekłam
torta, bo jeść je uwielbiam .... tylko zawsze wydawało mi się, że to takie trudne. A najgorsze jest to, że na efekty trzeba czekać do samiutkiego końca, co potęguje kulinarną adrenalinę.Reasumując, ostatnio mam mocne postanowienie nauki wypieki
tortów ... więc maszyna poszła w ruch ... piewszy już za mną, i to całkiem niezły. A najlepszą recenzję wystawiły mi dzieciaki, jak widziałam jak pałaszowały swoją porcję.Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku z niewielkimi moimi modyfikacjami.Blaty
makowe900 g masy makowej z
bakaliami4 łyżki
kaszy mannej6 jajTortownicę 21-23 cm natłuścić i oprószyć
mąką, piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę
makową połączyć z
kaszą manną (suchą).
Białka oddzielić od
żółtek,
białka ubić na sztywno i odstawić,
żółtka utrzeć na puszysty krem i dodać do niego masę
makową, chwilę pomiksować. Następnie delikatnymi ruchami połączyć masę
makową z pianią z
białek i wszystko wylać na tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.40-45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto przekroiłam nitką na 2 poziome blaty.Blat
biszkoptowy3
jaja1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej tortowejTortownicę 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubijać na sztywno i dodawać partiami
cukier. Miksować aż piana będzie sztywna i błyszcząca, i wtedy zacząć dodawać kolejno
żółtka. Na samym końcu dodać przesianą
mąkę i wymieszać ją łyżką bardzo delikatnie, żeby
biszkopt nie opadł. Taką masę wylewamy na tortownicę i pieczemy 40 minut. Od razu wyjąć
biszkopt z piekarnika i po ostudzeniu odkleić papier.Masa kawowa250 ml
śmietanki kremówki2/3 szklanki
cukru pudru500 g
mascarpone4-5 łyżek podwójnej
espresso lub mocnej
kawySerek mascarpone delikatnie pomiksować, odstawić. Zimną
śmietankę ubić z
cukrem i dodawać do niej po łyżce
serek mascarpone i mieszać delikatnie łyżką. Na samym końcu dodać ostudzoną
kawę po łyżeczce, i uważać aby masa się nie zważyła kontrolując przy tym gęstość masy (uważać aby nie była zbyt rzadka). Masa gotowa !Dodatkowo potrzebujemy:

1 słoik
dżemu wiśniowego1 szklankę mrożonych lub świeżych
wiśni (wydrążonych oczywiście)2 łyżki
wiśniówki1 łyżkę
cukru1/3 szklanki podwójnej
espressołyżkę
cappucino (proszku) + łyżka
kakao1/2 tabliczki
czekoladyMożemy przystąpić do przekładania
tortu. W trakcie przekładania należy nasączyć blaty
makowe i
biszkopt, czyli mieszamy 2 łyżki
wiśniówki, łyżkę
cukru i 1/3 szklanki
espresso i polewamy blaty łyżeczką lub pędzelkiem powoli, aż wchłoną płyn i zrobią się bardziej wilgotne. Mnie blaty
makowe wyszły same w sobie dosć wilgotne, dlatego nie nasączyłam ich za wiele, natomiast więcej naponczowałam
biszkopt, który był dość suchy.Pierwszym blatem jest blat makowy, który nasączamy i nakładamy na niego
dżem wiśniowy i na to 1/3 masy kawowej. Następnie nakładamy na to
biszkopt, nasączamy, nakładamy kolejną 1/3 masy kawowej i na wierzchu rozkładamy mrożone lub świeże
wiśnie i przykrywamy je ostatnim makowym blatem dociskając lekko. Nasączamy górę blatu i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach
tortu, wygładzając dokładnie dużym nożem.Tort posypujemy przez małe sitko
cappucino zmieszanym z
kakao, a boki
tortu startymi wiórkami
czekolady (ja używałam do tego obieraczki do warzyw) .... lub wg własnych pomysłów i kreacji.Zdjęcia są "imprezowe" także wybaczcie za ich gorszą jakość :)