Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na niesamowity tort makowy z pysznym kremem
kawowym i
konfiturą wiśniową. Ciasto powstało z okazji 60-urodzin mojego Teścia. Trochę przygotowanie przysporzyło mi problemu ponieważ użyłam gotowej masy makowej i ciasto było mokre, ciężko się kroiło jednak smak był niepowtarzalny.Tort jest idealnie słodki, krem
kawowy idealnie współgra z
makiem a całość ożywia
konfitura wiśniowa.Na pewno powrócę do tego przepisu.Inspiracją do tego przepisu był niezawodny blog Kwestia Smaku .

Blaty z masy makowej:850 g masy makowej z
bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)4 łyżki
kaszy manny (suchej)6 dużych
jajek (w temperaturze pokojowej)Blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę
makową wraz z
bakaliami wymieszać z
kaszą manną.
Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić
białka na sztywną pianę. Połączyć masę
makową z
żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z
białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.250 ml
śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej2/3 szklanki
cukru pudru500 g
sera mascarpone4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej
kawy (podwójne
espresso)Mus
kawowy: zimną
śmietankę kremową ubić razem z
cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z
serem mascarpone, a następnie z ostudzoną
kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Nasączenie:4 łyżki
likieru wiśniowego (kirsch,
wiśniówka)1/3 szklanki zaparzonej mocnej
kawy (podwójne
espresso)1 łyżka
cukruNasączenie: wymieszać
likier wiśniowy z
kawą i
cukrem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.Przygotowanie:Przełożenie: pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą
konfiturę razem z
wiśniami, wyłożyć 1/3 musu
kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu
kawowego i rozłożyć
wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztąDowolnie udekorować


Smacznego:)