Wykonanie
Jako, że
mak jest jednym z obowiązkowych składników na świątecznym
stole zrobiłam torcik, który od bardzo dawna planowałam. Myślałam, że będzie to dość ciężki wypiek bo
makowe blaty do najlżejszych nie należą ale jako całość torcik nie jest jednak taki ciężki. Masa jest lekka, delikatna,
wiśniowa konfitura przełamuje ewentualną
słodycz no i jest jeszcze aromat
kawy, który możemy sobie regulować według własnych preferencji. Polecam to ciasto np. na Nowy Rok.

ŹródłoSkładniki na blaty z masy makowej:850 g masy makowej z
bakaliami4 łyżki
kaszy manny (suchej)6 dużych
jajek (w temperaturze pokojowej)Tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę
makową wraz z
bakaliami wymieszać z
kaszą manną.
Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić
białka na sztywną pianę. Połączyć masę
makową z
żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z
białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.Składniki na nasącz:4 łyżki
likieru wiśniowego (kirsch,
wiśniówka)1/3 szklanki zaparzonej mocnej
kawy (podwójne
espresso)1 łyżka
cukruWymieszać
likier wiśniowy z
kawą i
cukrem. Ja użyłam gotowej masy makowej i moje blaty były wilgotne więc ilość nasączu nieco zmniejszyłam.Przełożenie:1 słoiczek
konfitury wiśniowej z całymi
owocami1 szklanka
wiśni z kompotu lub mrożonychMus
kawowy:250 ml
śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej2/3 szklanki
cukru pudru500 g
sera mascarpone4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej
kawy (podwójne
espresso)Zimną
śmietankę kremową ubić razem z
cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z
serem mascarpone, a następnie z ostudzoną
kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Boki i wierzch:posiekane obrane
orzechy laskowekilka łyżek
kakaoP ierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą
konfiturę razem z
wiśniami, wyłożyć 1/3 musu
kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu
kawowego i rozłożyć
wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach
tortu. Boki posypać posiekanymi
orzechami laskowymi, wierzch posypać obficie
kakao (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). Wstawić do lodówki, na całą noc.Smacznego:)