ßßß
ŹródłoSkładniki na blaty z masy makowej:850 g masy makowej z bakaliami4 łyżki kaszy manny (suchej)6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)Tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.Składniki na nasącz:4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)1 łyżka cukruWymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. Ja użyłam gotowej masy makowej i moje blaty były wilgotne więc ilość nasączu nieco zmniejszyłam.Przełożenie:1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonychMus kawowy:250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej2/3 szklanki cukru pudru500 g sera mascarpone4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)Zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Boki i wierzch:posiekane obrane orzechy laskowekilka łyżek kakaoP ierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Boki posypać posiekanymi orzechami laskowymi, wierzch posypać obficie kakao (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). Wstawić do lodówki, na całą noc.Smacznego:)