Wykonanie
SkładnikiBlaty z masy makowej:850 g masy makowej z
bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)*4 łyżki
kaszy manny (suchej)6 dużych
jajek (w temperaturze pokojowej)Nasączenie:4 łyżki
likieru wiśniowego (kirsch,
wiśniówka)1/3 szklanki zaparzonej mocnej
kawy (podwójne
espresso)1 łyżka
cukruPrzełożenie:1 słoiczek
konfitury wiśniowej z całymi
owocami1 szklanka
wiśni z kompotu lub mrożonych250 ml
śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej2/3 szklanki
cukru pudru500 g
sera mascarpone (zimnego)4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej
kawy (podwójne
espresso)Boki i wierzch:posiekane obrane
orzechy laskowekilka łyżek
kakaoPrzygotowanieBlaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę
makową wraz z
bakaliami wymieszać z
kaszą manną.
Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić
białka na sztywną pianę. Połączyć masę
makową z
żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z
białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.Mus
kawowy: zimną
śmietankę kremową ubijać razem z
cukrem pudrem i
serkiem mascarpone na sztywną i gęstą pianę (kilka minut), następnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z ostudzoną
kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Nasączenie: wymieszać
likier wiśniowy z
kawą i
cukrem. Ostudzić przed użyciem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.Przełożenie : pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą
konfiturę razem z
wiśniami, wyłożyć 1/3 musu
kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu
kawowego i rozłożyć
wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach
tortu.Boki i wierzch: boki posypać posiekanymi
orzechami laskowymi, wierzch posypać obficie
kakao (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Wskazówki* Jeśli korzystamy z gotowej masy makowej, musimy ją wcześniej podsuszyć (jak w tym przepisie). Inaczej blaty wyjdą za wilgotne. Inną możliwością jest wysuszenie gotowych blatów - zostawiamy je po prostu na noc na blacie w kuchni bez przykrycia. Lub też pominięcie nasączenia
biszkoptów.

