ßßß Cookit - przepis na Mus kawowy:

Mus kawowy:

nazwa

Wykonanie

Składniki
Blaty z masy makowej:
850 g masy makowej z bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)*
4 łyżki kaszy manny (suchej)
6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
Nasączenie:
4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
1 łyżka cukru
Przełożenie:
1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych
250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
2/3 szklanki cukru pudru
500 g sera mascarpone (zimnego)
4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
Boki i wierzch:
posiekane obrane orzechy laskowe
kilka łyżek kakao
Przygotowanie
Blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.
Mus kawowy: zimną śmietankę kremową ubijać razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywną i gęstą pianę (kilka minut), następnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Nasączenie: wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. Ostudzić przed użyciem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.
Przełożenie : pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
Boki i wierzch: boki posypać posiekanymi orzechami laskowymi, wierzch posypać obficie kakao (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wskazówki
* Jeśli korzystamy z gotowej masy makowej, musimy ją wcześniej podsuszyć (jak w tym przepisie). Inaczej blaty wyjdą za wilgotne. Inną możliwością jest wysuszenie gotowych blatów - zostawiamy je po prostu na noc na blacie w kuchni bez przykrycia. Lub też pominięcie nasączenia biszkoptów.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy_z_masa_kawowa/przepis.html