Wykonanie
Jeszcze trochę dyni zostało, więc w któryś pochmurny, zimny wieczór postanowiłam zrobić Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami... Super rozgrzewa i bardzo syty obiad ;)

Składniki na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:- ok 600 g dyni - obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę- 1
marchewka- 1
cebula- mały
por- 6 średnich
ziemniaków - obranych i pokrojonych w kostkę- ok 400 ml
bulionu - może być z kostki- łyżka
oliwy lub
oleju-
sól,
pieprz,
vegeta- ulubione
zioła- 3 łyżki
śmietany- 5 kromek
chleba tostowego- ok. 300 g
wędzonego boczku na skwarki


Przepis na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:-
boczek, pokroić w cienkie paseczki, patelnie rozgrzać - usmażyć
boczek na skwarki-
chleb tostowy pokroić w kostkę, wsypać na suchą patelnię, uprażyć, polać odrobiną
oliwy i posypać ulubionymi
ziołami- w dużym garnku rozgrzać łyżkę
oliwy lub
oleju-
cebulę pokroić w kostkę,
pora w piórka, wrzucić do rozgrzanego garnka - zrumienić- dodać pokrojoną w kostkę
dynię,
marchewkę i
ziemniaki- całość podlać
bulionem, zmniejszyć ogień, gotować ok 30 min. (aż składniki będą miękkie)- zupę zmiksować na gładki krem- przyprawić
solą,
pieprzem, ewentualnie
vegetą- zabielić
śmietaną- całość wymieszaćNa talerz wyłożyć skwarki, grzanki, całość polać kremem.Smacznego.