ßßß Cookit - przepis na Chleb wielozbożowy

Chleb wielozbożowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
miód 0.8 szklanek
woda 4.5 szklanek
drożdże 125 gramów
otręby 1 szklanek
kiełki pszenicy 1 szklanek
mąka owsiana 1 szklanek
mąka żytnia 1 szklanek
mąka 4 szklanek
sól 2 łyżek stołowych
olej 6 łyżek stołowych
mąki z pełnego przemiału 4 szklanek
Wykonanie:
1 łyżkę miodu, pół szklanki ciepłej wody, drożdże wymieszać i odstawić na 10 minut, a następnie dodać 4 szklanki ciepłej wody, otręby, kiełki pszenicy, mąkę owsianą, mąkę żytnią i pozostawić na ok. 30 minut. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, tworząc ciasto. Ugniatać, aż będzie dobrze wyrobione. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut.
Pieczywo weg.
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: kaka
Data: 2009-08-10
właśnie upiekłam clebek z moim synkiem (7 lat), on twierdzi, że to bardzo łatwe i fajne, a chlebek jest pyszny; uważam, że to mówi wszystko
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
ladny i zdrowy
Autor: anulka
Data: 2009-02-20
pieczenie chleba jest łatwe i przyjemne
Autor: Wrobel
Data: 2009-02-06
Moim zdaniem pieczenia chleba jest latwiejsze od kochania sie To jest moje zdanie napiszcie co o tym sadzice to jest mooje zdanie
Autor: Natalka1395
Data: 2008-02-26
Pycha ten przepis:) Pozdrawiam i zachecam do robienia go :**
Autor: ewa sonet
Data: 2008-01-27
chleb robiony w domu jest najleprzy kiedys na wsiach tylko takie sie jadlo prosto z pieca
Autor: stepan s.
Data: 2008-01-10
ja tez pieke chleb sam. w sumie to dopiero kilka razy, ale na pewno bede piekl dalej bo mam dzieki temu sporo zabawy i moge upiec taki chleb jaki chce.poza tym wychodzi duzo taniej niz jakiekolwiek tak zwane "zdrowe" pieczywo- takie piekę. zachecam do eksperymentowania i zapewniam, ze pieczenie samemu chleba jest bardzo latwe;-)
Autor: Scotty
Data: 2007-12-17
Pieczenie chleba , nie jest trudne. Trzeba miec tylko troche cierpliwosci.Juz z niejednego pieca chleb jadlem, i polski chleb jest najlepszy(jak jest swiezy),prawie "niejadalny" jest chleb niemiecki, mimo ,ze tutaj piecze sie kilkaset rodzajow chleba.Pieke chleb sam, jest zawsze wysmienity. Pozdrawiam wszystkich , ktorzy pieka sami swoj chleb. Scotty
Autor: jakub konopiński
Data: 2007-10-30
pieczenie chleba jest bardzo trudne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/607/Chleb-wielozbozowy