Wykonanie
Pyszny i zdrowy chlebek domowy :)

400 gramów
mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej + około 2 łyżki do podsypania7 gramów suchych
drożdży lub 30 gramów świezych3 łyżki
oleju1 i 1/3 szklanki ciepłej
wody2 garście suszonych
śliwek0,5 łyżeczki
soli3 łyżki
miodu2 łyżki
otrębów orkiszowych lub innych do posypania
chleba2 łyżki
mleka lub
wody do posmarowania
chlebaMąkę przesiać z
drożdżami suchymi,
solą, dodać
olej, stopniowo
wodę i
śliwki zagniatając elastyczne ciasto.Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm wysmarować
olejem, wsadzić ciasto, dopasować do foremki i odstawić na około 60 minut do podrośnięcia (ma co najmniej podwoić objętość).Po tym czasie posmarować wierzch
mlekiem lub
wodą, posypać
otrębami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić na kratce.
