Wykonanie


Tak jak pisałem w poprzednim
poście dostałem kilka mąk do przetestowania z AleDobre.pl . Zatem na pierwszy ogień poszła
mąka pszenna. Taka niby zwykła pszenna, ale
chleb wyszedł niesamowity, idealnie chrupiący.Tym razem bez nudnych historyjek i kiepskich dygresji. Jest dość późno, powinienem już dawno iść spać, ale jeszcze chcę wpisać ten przepis, bo i tak długo z nim zalegałem.Dodam tylko, że ostatnio jakoś tak mniej
chlebów piekę, więc od razu zrobiłem dwa bochenki. Bo jeśli nie wiecie to
chleb bez problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem.Składniki na 2 bochenki:600 g
maki pszennej100 g
otrębów owsianych (plus trochę do posypania)40 ml
oleju roślinnego20 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soli4 łyżeczki
cukru380 ml
wody50 g
żurawiny70 g
śliwek suszonych
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną
śliwkę na trzy kawałki. No i
potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.Tuż przed samym wsadzeniem
chleba do piekarnika smarujemy go
wodą i obsypujemy
otrębami owsianymi.Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.Studzimy na kratce i jemy. Smacznego :)

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)