Wykonanie
Po cygańsku, po węgiersku, po zbójnicku... różnie zwał ziemniaczanego placka z gulaszem
mięsno-warzywnym. Ja postanowiłam trochę poimprowizować i stworzyć swoją wersję tego, jakże smacznego i sytego dania.PLACKI:1 kg
ziemniaków1 mała
cebulka1
jajko2-3 łyżki
mąkisól,
pieprzWYKONANIE:1.
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce. Odstawić na parę minut i zebrać nadmiar
wody. Dodać
jajko,
mąkę i doprawić
przyprawami.GULASZ:1
pierś z kurczaka1
papryka30 dag
pieczarek1
cebula1 puszka
pomidorów1-2 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżka
mąki1 łyżka
śmietany 12%sólpieprzpapryka słodkapapryka ostraWYKONANIE:1.
Pieczarki kroimy i obsmażamy na patelni.2.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dodajemy pokrojoną
paprykę i smażymy razem z
cebulą przez 10-15 minut, aż
papryka zmięknie. Dodajemy usmażone
pieczarki, a następnie wlewamy
pomidory z puszki i
przecier pomidorowy. Można dodać też odrobinę przegotowanej
wody.3.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i obiema
paprykami. Usmażone
mięso dodajemy do garnka z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut.4. Łyżkę
mąki rozrabiamy w zimnej wodzie. Zagęszczamy nasz sos, chwilę gotujemy i dodajemy łyżkę
śmietany. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem według uznania.