Wykonanie
Czerwone
buraczki... horror z dzieciństwa. W każdej postaci były dla mnie ledwo do przełknięcia: barszcz, zasmażane, z
chrzanem. Całe szczęście, że z
wiekiem kubki smakowe akceptują to, co w dzieciństwie było "pfe";) Dziś propozycja bardzo szybkich i smacznych kotlecików dla roślinożerców. To również przepis dla tych, którzy zastanawiają się, co zrobić z ugotowanymi
buraczkami z barszczu. A więc...SKŁADNIKI1 puszka
cieciorki130 g
buraczków ugotowanych3-4 łyżki
bułki tartej1
jajkomała
czerwona cebulkaok. 75 g
sera fetapieprzWYKONANIE1.
Cieciorkę odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.2.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy szczyptę
soli, żeby szybciej zmiękła.3. Do
cieciorki i
buraczków dodajemy roztrzepane
jajko,
cebulkę, rozkruszoną w palcach
fetę. Całość zagęszczamy
bułką tartą i doprawiamy
pieprzem.4. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym
oleju.5. Kotlety świetnie smakują z
sosem jogurtowo-czosnkowym:
jogurt, ząbek
czosnku, szczypta
soli,
pieprz,
bazylia,
oregano.