Wykonanie
Szpinak został odczarowany. Wiele osób przyrządza go w domu, czy też
jada w restauracjach. Najnowsze badania naukowe obaliły mit, mówiący o tym, że
szpinak jest ogromnym źródłem żelaza. Nie ma go więcej niż
pietruszka. Smak jednak ma wyjątkowy, szczególnie w odpowiednim towarzystwie.Dziś nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, więc na stół wjechało ekspresowe danie, jakim jest
makaron z sosem
szpinakowym. Przepis dostałam od swojej szefowej, której rodzina przepada za tym daniem.SKŁADNIKI(na 2 osoby)opakowanie mrożonego, rozdrobnionego
szpinakucebula1
serek topiony,
śmietankowy4-5 łyżek
jogurtu naturalnegokostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
pieprzolej lub
masłomakaron (200-250 g)WYKONANIE
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy
szpinak (może być zamrożony). Mieszamy wszystko razem (w przypadku, gdy wrzucamy na patelnię
szpinak zamrożony, podlewamy całość odrobiną
wody i czekamy aż się rozmrozi pod wpływem temperatury), odparowując nadmiar
wody. Dodajemy
serek topiony i rozpuszczamy go mieszając. Do całości dokładamy
jogurt. Doprawiamy
pieprzem i rozdrobnioną
kostką rosołową (równie dobrze, można ją zastąpić samą
solą). Dokładnie mieszamy. Ugotowany
makaron dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy posypany
serem.