Wykonanie
Uwielbiam ten zestaw obiadowy. Przypomina mi pewien rejs statkiem na bezludną wyspę. W tamtym zestawie był świeży
chleb, choriatiki i najważniejsze, kawał porządnego grillowanego
mięsa. Uśmiałam się widząc jak "
Panie z Niemiec" jadły ten obiad, trzymając talerz na kolanach, próbując jeść nożem i widelcem męcząc się przy tym. To
mięso samo się prosiło, żeby wziąć je w rękę :D Niestety nie zrobiłam zdjęcia i teraz tego żałuję :) Ale wspomnienia i smak pozostały w głowie.

Składniki:
ziemniakiwodałyżka
cukrumix
sałat2 łyżki
sosu worcestershirepół łyżeczki
musztardy Dijon3 łyżki
oliwy z oliwekząbek
czosnku1 łyżeczka
octu balsamiczngoschab z kością
sól morskachili w płatkach
papryka słodka mielona
zioła dalmatyńskiełyżka
smalcu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy kroimy na grube frytki, cukrujemy i zalewamy gorącą
wodą. Odstawiamy na 20 minut. Mix
sałat przekładamy do miski. W szklance mieszamy składniki na dressing(
sos worcestershire,
oliwa,
musztarda,
ocet, posiekany
czosnek).
Mięso przyprawiamy
solą,
chili,
papryką i
ziołami. Frytki wyciągamy z
wody i suszymy.
Oliwę rozgrzewamy i smażymy frytki na złoto-brązowy kolor.
Mięso smażymy na
smalcu na patelni grillowej z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy z frytkami, mixem
sałat polanym dressingiem i zimnym
piwem. Gotowe.

Smacznego!!!