Wykonanie
Maliny rosną jak szalone,
borówki nie chcą być gorsze.. dorównują.
Truskawki hmmm... niestety kupione, nie to co nasze działkowe,ale nie
będę narzekać :P No i
Jeżyny, uwielbiam. Wczoraj zauważyłam przejeżdżając rowerem, że jest ich sporo, niestety jeszcze czerwone. Nie mogłam się im oprzeć, a w głowie miałam tartę.. Jak to nie będzie w niej Jeżyn? Pomyślałam, że może znajdzie się parę dojrzałych, nie myliłam się. Co prawda, wpadłam w krzaki jak szalona. Od razu wbiły mi się kolce w palce i zaplątałam się w
Jeżyny. Zaczęły mnie ciąć komary,i gonić osy, więc zaczęłam wołać o pomoc - oczywiście mojego towarzysza, który ze mną był i bacznie się przyglądał. Zanim do mnie doszedł, wyplątałam się z pułapki jeżynowej,w życiu tak szybko ich nie zbierałam jak wczoraj :D Warto było :P

Składniki:Ciasto:300g
mąki150g
masła50g
cukru pudrupół łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki
śmietany 12%Wypełnienie:200g
twarogu półtłustego
serek mascarponeśmietanka 30%skórka i sok z połowy
cytrynycukier puderłyżeczka ekstraktu
waniliowego1
żółtko(wyparzone)
Owoce:
JeżynyMalinyTruskawkiBorówki
Wykonanie:Ciasto:
Mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia,
masło , zagniatamy palcami na kruszonkę. Dodajemy
żółtka i
śmietanę.Formujemy kulę, zwijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie, formę do tarty smarujemy
masłem, wysypujemy
bułka tartą. Wykładamy
ciastem i pieczemy aż się zrumieni w 200C. Wyciągamy i studzimy.


Wypełnienie:
Twaróg,
serek mascarpone i wyparzone
żółtko miksujemy na jednolitą masą,dodajemy
cukier puder, ekstrakt
waniliowy, skórkę i sok z połowy
cytryny,chwile miksujemy do połączenia sie składników. W oddzielnej metalowej misce, ubijamy
śmietankę 30% z odrobiną
cukru pudru(zależy jak kto lubi słodkie ciasta)

Ubijamy na sztywno. Następnie przekładamy delikatnie
łopatką do naszej masy serowej,mieszamy drewnianą łyżką.Na koniec można chwilę zmiksować, aby
mieć pewność, że dobrze się połączyły, dosłownie chwilę. Przekładamy masę na wystudzony spód tarty. Na wierzch wykładamy sezonowe
owoce. Można posypać
cukrem pudrem. Gotowe.


Smacznego!!!