Wykonanie
W taką pogodę jak dziś,nie pozostaje nam nic innego, jak rozkoszować się czymś słodkim.Za oknem silny wiatr,chmury i deszcz.Postanowiłam zrobić szybki i pyszny deser. Tartaletki upiekłam wczoraj wieczorem,dziś tylko napełniłam je
bita śmietaną połączoną z
serkiem mascarpone,a niektóre musem
orzechowym,który można kupić w każdym sklepie.Udekorowane zostały
truskawkami i zmielonymi
orzechami laskowymi ;)Składniki:Kruche ciasto na 9 foremek:300g
mąki,150g
masła,50g
cukru pudru,2
żółtka,2 łyżki
śmietany 18%,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,Krem z
serka mascarpone:200g schłodzonej
śmietanki kremówki,150g
serka mascarpone,2 łyżki
cukru pudru,łyżeczka
cukru waniliowego,sok z połowy
cytryny,dodatkowo:
truskawki,krem
orzechowy,mielone
orzechy laskowe,

Wykonanie:
Masło posiekać z
mąką ,
cukrem pudrem,aż powstanie kruszonka. Dodać
proszek do pieczenia,
śmietanę i wbić
żółtka.Zagnieść i włożyć do lodówki na min 1h. Foremki wysmarować odrobina
masła,wysypać
bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wylepić foremki. Po nakłuwać widelcem i piec w 190C ,aż się zrumienią.

Krem z
serka mascarpone: Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno z dwoma
cukrami.
Serek mascarpone mieszamy z
sokiem z cytryny i dodajemy do ubitej
śmietanki. Miksujemy jeszcze chwile do połączenia się składników. Gotowym kremem wypełniamy tartaletki i podajemy z
truskawkami.

Druga wersja z musem
orzechowym: Tartaletki wypełniamy musem , na środek dodajemy troszkę
bitej śmietany i posypujemy zmielonymi
orzechami laskowymi.

Smacznego!