Wykonanie
Gnocchi mogłabym jeść codziennie ,jest to rodzaj włoskich klusek. Podobne do
polskich kopytek. Są pyszne i pięknie się prezentują :)Do tego
udka z kurczaka pieczone w rękawie ,
brokuł i
fasolka szparagowa. Nic więcej mi nie potrzeba :)Składniki na 2 porcje:333g
ziemniaków,100g
mąki pszennej,1
jajko,
sól,
pieprz,4
udka z kurczaka,
chili grys,
pieprz bałkański,
sól morska,
papryka wędzona,pół szklanki
wina czerwonego,
brokuł,
fasolka szparagowa,
bazylia,

Wykonanie:1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Ugotowane i przestudzone obieramy i przeciskamy przez praskę,dodajemy
sól,
pieprz,
mąkę i
jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto.Formuj z ciasta wałeczki ,wielkości kciuka,wałeczki krój na kawałki 2 cm.Ja moje gnocchi robiłam widelcem.W prawej ręce trzymaj widelec,lewą weź uformowany kawałek ciasta,połóż na widelcu,przyciśnij kciukiem na środku i przesuń w kierunku końca,tak żeby na klusce powstały rowki.Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca. Kwestia wprawy ,nie zniechęcaj się, to nic trudnego ;)Gotujemy w lekko osolonej wodzie.2.
Udka z kurczaka osuszamy ręcznikiem kuchennym,doprawiamy
sola morską,
pieprzem bałkańskim,
papryką wędzoną i odrobiną
chili grys. Udka wkładamy do rękawa i dodajemy
czerwone wino wytrawne.Szczelnie zamykamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 1 i 1/2h,w zależności jakie duże udka posiadacie.3.
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie,
fasolkę szparagową podsmażamy z odrobiną
soli morskiej i z posiekaną świeżą
bazylią,dodajemy do niej ugotowany al dente
brokuł ,skrapiamy
oliwą z oliwek chwilę zasmażamy i gotowe.Wszystko wykładamy na talerz,a warzywa dekorujemy nitkami
chili.

Smacznego!