Wykonanie
Składniki na 1 pizze:250 g
mąki pszennej,5g
soli,5g świeżych
drożdży,163ml letniej
wody,Nadzienie:
papryka czerwona,
pieczarki,
żółty ser,
sos pomidorowy,
rukola,prosciutto,suszona
bazylia,Sos do pizzy:ząbek
czosnku,
oliwa z oliwek,
natka pietruszki,Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy
sól.
Drożdże mieszamy z letnią
wodą,aż się rozpuszczą i powoli wlewamy do
mąki,delikatnie wyrabiając. Robimy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto 8 minut i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Paprykę kroimy na cienkie paski,
pieczarki w cienkie plasterki,
cebulę w piórka,
ser ścieramy na dużych oczkach.Na sos:
czosnek drobno siekamy,
pietruszkę również,przekładamy do małego naczynia zalewamy odrobiną
oliwy z oliwek i odstawiamy ,żeby sos się przegryzł.

Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie rozciągamy dłońmi. Blaszkę delikatnie oliwimy,kładziemy na nią ciasto .Polewamy
sosem pomidorowym(nie za dużo),kładziemy
starty ser,
pieczarki,
paprykę,
cebulę odrobinę prosciutto,posypujemy
bazylią i pieczemy 13 minut w 220C.

Pizze podajemy ze świeżą
rukolą i prosciutto.Polaną
sosem czosnkowym z
oliwy i
pietruszki.Posypaną gruboziarnista
solą morską.


Smacznego!