Wykonanie
Uwielbiam
curry,
kardamon i
kurczaka,za
kaszą nie przepadam,ale dużo czytałam na temat
kaszy jaglanej i o jej właściwościach, więc postanowiłam dziś przyrządzić na obiad właśnie tą
kaszę.
Powiem wam,że miałam obawy,
kasze jęczmienną i gryczaną jem zawsze jednym zębem. ;)Jak było z jaglaną? Zdziwiłam się,bo dobrze przyprawiona i ugotowana ,jest wyśmienita,i od razu dodaje ją do swojego menu.Tym bardziej ,że jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych
kasz.Ma mało
skrobi ,za to dużo przyswajalnego
białka.Wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy B,B1,B2,B6,żelaza,miedzi.Nie zawiera glutenu,ma właściwości antywirusowe.Ma zbawienny wpływ na włosy,skórę,paznokcie,posiada duże ilości witaminy E i lecytyny. SAMO ZDROWIE!Składniki:2
filety z kurczaka,6
pieczarek,
por,3/4 szklanki
kaszy jaglanej,
mleczko kokosowe,parę ziarenek
kardamonu,
curry,
pieprz bałkański,
sól morska,
chili,
papryka słodka,

Wykonanie:
Kasze jaglana prażymy na suchej patelni,następnie przelewamy gorącą
wodą i odcedzamy.Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 2-1/2 szklankami
wody, solimy, dodajemy ugniecione w moździerzu ziarna
kardamonu dosłownie odrobina i gotujemy 15-20minut ,aż
kasza wchłonie całą
wodę,nie mieszamy to bardzo ważne.Po 15 minutach dodajemy do
kaszy 3-4 łyżki
mleczka kokosowego i chwile gotujemy.

Mięso kroimy na cienkie paseczki ,przyprawiamy
pieprzem bałkańskim,
chili,
sola morską,
papryką słodką i obficie posypujemy
curry.Smażymy na
oliwie z oliwek z odrobina
masła,dodajmy
pieczarki pokrojone w plasterki i
por w paseczki.Chwilę zasmażamy,następnie dodajemy 2 łyżki
mleczka kokosowego i odrobinę
kardamonu.Całość chwilę dusimy.

Na głęboki talerz wykładamy
kasze,
mięso posypujemy
zieleniną i gotowe.


Smacznego!